Viaţa peştilor – din 13 ianuarie în cinematografe

Bucureşti, 5 ianuarie 2012  –  Transilvania Film deschide seria lansarilor cinematografice din acest an cu o sensibilă poveste de dragoste realizată de regizorul chilian Matías Bize: Viaţa peştilor | La vida de los peces.

Despre poveste:

Andrés are 33 de ani și pare să aibă viața perfectă: a trăit la Berlin în ultimii 12 ani, lucrând ca jurnalist, călătorește în jurul lumii, descriind locuri și stiluri de viață, cu viziunea unui turist veșnic imparțial și intransigent. Acum, întors în Chile, țara lui natală, se află la petrecerea unui prieten, înconjurat de oameni pe care nu i-a văzut de când avea 21 de ani, mulți dintre ei buni prieteni deveniți acum aproape necunoscuți.

Reîntâlnirea cu viața pe care o lăsase în urma îl face pe Andrés să înțeleagă că nu-și încheiase nici pe de parte socotelile cu trecutul. Pe măsură ce noaptea continuă, începem să înțelegem că un eveniment tragic leagă acest grup, eveniment ce a determinat plecarea lui Andrés. Mai mult, la petrecere se află și Beatriz, fosta lui iubită, poate persoana de care are cea mai mare nevoie.

„Viața peștilor este un film care are loc în „timp real”. Protagonistul său, Andrés, petrece 83 de minute confruntându-și trecutul și prezentul. Iar acest lucru i-ar putea foarte ușor afecta viitorul” spune regizorul.

Despre regizor:

Matías Bize a absolvit Școala Chiliană de Film. La 23 de ani a regizat filmul Sabado (2003), care a avut premiera mondială în competiția oficială a Festivalului de Film Mannheim-Heidelberg. Pelicula a câștigat 4 premii, printre care și Premiul Rainer Werner Fassbinder. A urmat En la Cama (2005), care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Locarno. A câștigat Spicul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Valladolid, făcându-l pe Matías cel mai tânăr regizor care a obținut acest premiu. Filmul a strâns peste 36 de premii internaționale și a fost distribuit comercial la nivel mondial. Revista de specialitate Cahiers du Cinéma l-a descris pe Matías drept „cel mai promițător regizor din cinematografia chiliană.” A regizat în Barcelona Lo Bueno de Llorar (2007), o co-producție Spania-Chile care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Locarno. A primit Premiul special al Juriului și Premiul criticii la Festivalul Internațional de Film de la Valdivia. A urmat apoi La vida de los peces (2010), selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, câștigător în 2011 al uni premiu Goya pentru Cel mai bun film străin în limba spaniolă,  Premiul Juriului și Cel Mai Bun Regizor la Los Angeles Latino International Film Festival 2011.

Declaraţii regizorale:

Viața peștilor meditează asupra unor subiecte ca relațiile, teama de angajament, dublul standard, și cum relațiile pot fi uneori intermediare, metaforă a felului în care relaționăm în lumea tranzitorie de astăzi.

„Am vrut să spun povestea într-un mod emoționant; folosind camera pentru a pătrunde în inima personajelor. Dialogul este foarte important în acest film, iar în anumite cazuri ceea ce nu este rostit – tăcerile, privirile – sunt chiar mai importante. 

Conceptul de „rămas bun” este un alt lucru despre care am vrut să vorbesc. Aici au loc cele mai importante momente dintr-o relație de orice fel. Astfel, tot filmul are loc pe măsură ce Andrés părăsește petrecerea și își ia rămas bun” – Matías Bize.

 

Filmul a fost prezentat în 2011 la cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania unde s-a bucurat de aprecieri venite atât din partea publicului cât și a presei de specialitate.

Partenerii de promovare ai filmului sunt: Radio Guerrilla, Cinemagia, Cinefan, Film Reporter, Hipmag, Metropotam.ro, B365, Kamikaze, CinemaRx, Modernism.ro, Filme Tari și Trailero.ro.

 

În prima săptămână filmul va rula în Bucureşti la Hollywood Multiplex şi la Scala.

Scroll to Top