Un episod din viața unui culegător de fier vechi – la cinema

Transilvania Film aduce în cinematografele din România mult discutatul film de la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, distins cu Ursul de Argint: Un episod din viața unui culegător de fier vechi | An Episode in the Life of an Iron Picker.

Filmul despre care Hollywood Reporter spunea ca “este un amănunţit studiu de caz asupra sărăciei şi rasismului din Europa modernă, care combină forţa emoţională cu severitatea estetică” este regizat de Danis Tanović și va avea premiera în România pe 9 august.

Sinopsis:
O familie de rromi trăieşte departe de centrele urbane din Bosnia-Herţegovina.
Tatăl – Nazif adună metalul din maşinile scoase din uz şi îl vinde la fier vechi.
Mama – Senada face curat în casă, găteşte, coace şi are grijă de cele două fetiţe. Într-o zi ea simte o durere ascuţită în abdomen care o forțează să meargă la spital unde i se spune că s-a întâmplat ceva cu fătul din pântece, riscă să facă septicemie şi trebuie operată cât mai repede. Dar Senada nu are asigurare medicală..

Un episod din viața unui culegător de fier vechi a primit la Berlin Ursul de Argint – Marele Premiu al Juriului, Ursul de Argint pentru cel mai bun actor (Nazif Mujić) și Premiul Juriului Ecumenic.

Despre regizor:
Primul film al lui Danis Tanović – No Man’s Land (2001) a primit peste 40 de premii internaționale clasându-l printre cele mai premiate lung-metraje de debut. No Man’s Land a câștigat Oscarul și Globul de Aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină și Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.
“Filmul este o reconstrucţie a unor evenimente reale iar intenţia care stă în spatele lui este aceea de a arăta discriminarea cu care se confruntă minorităţile din Bosnia şi Herţegovina, în special comunităţile de rromi. […] Cred că este necesar ca povestea să fie văzută nu doar pentru a stârni discuţii despre societate şi tot felul de alienări şi discriminări, dar şi pentru a ridica întrebarea: Ce fel de oameni am devenit?”  preciza Tanović în nota regizorală a filmului Un episod din viața unui culegător de fier vechi.

Filmul va putea fi văzut în prima săptămână în București (Glendale, Grand Cinema Digiplex, Noul Cinematograf al Regizorului Român), Brașov (Cityplex) și Constanța (Cityplex).

Partenerii de promovare pentru acest titlu sunt: Radio Guerrilla, Cinemagia, Cinefan, Cinema Rx, Film Reporter, Cooperativa Urbană, HipMag, Orașul Meu și Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului.

Scroll to Top