LORE – din 12 iulie în cinematografe

Transilvania Film anunță premiera în cinematografele din România a filmului LORE, o coproducție germano-australiano-britanică, în regia lui Cate Shortland.

The Boston Globe spunea despre film că „este un portret extraordinar de poetic al unei tinere femei care pendulează între inocenţă şi negare, este războiul care se dezlănţuie în interior când cele din afară sunt pierdute.”

În primăvara anului 1945, armata germană se prăbușește dupa ce suferă mai multe înfrângeri. Pe masura ce Forțele Aliate încearcă să găsească refugiu în patria mamă, cinci copii încep o călătorie ce va da o noua dimensiune conceptelor de familie, dragoste și prietenie.

Trebuind să aibă grijă de fraţii ei mai mici după ce părinţii lor nazişti sunt arestaţi, Lore străbate împreună cu ei Germania de după război. Pentru a avea o șansă la viață, copiii trebuie să ajungă la casa bunicii lor din Nord.
În mijlocul haosului unei naţiuni învinse, Lore îl întâlneşte pe Thomas, un tanar evreu refugiat, extrem de misterios.

Thomas li se alătură în această călătorie, iar Lore descoperă că lumea ei fragilă este zguduită în egală măsură de ură și dorință. Pentru a supraviețui, ea trebuie să învețe să aibă încredere într-o persoană față de care a fost educată să simtă exact opusul.

Lore își spune povestea într-un mod “sensibil, delicat, impresionant”  relatează The Australian.

Filmul a câștigat Aurora Prize – Marele Premiu la cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Tromsø, Norvegia. Juriul festivalului a subliniat în motivația sa: „Un film sensibil despre transformarea unei tinere fete în circumstanțele războiului, unde ideile sale de bine și rău, corect și greșit sunt puse la îndoială”. Filmul are in acest moment șapte nominalizări la “oscarurile australiene”.  Dintre multele premii câștigate amintim și: Best New Director – Valladolid IFF 2012, Cel mai bun film și Cea mai bună actriță la Stockholm FF, Premiul Publicului la Locarno IFF, Golden Starfish Award și Jeremy Nussbaum Price for Provocative Fiction la Hamptons IFF, Premiul Criticii la Hamburg FF sau Marele Premiu la Festivalul de Film de la Ghent, Belgia. De curând filmul a fost distins cu Premiul pentru Cea Mai Bună Coloană Sonoră la Bavarian Film Awards.
Distribuția filmului îi include pe: Saskia Rosendahl, Nele Trebs, André Frid, iar regia este semnată de Cate Shortland , cunoscută în România pentru scenariul și regia filmului Săritura | Somersault (2004), distribuit tot de Transilvania Film și premiat la Cannes în același an cu “Un Certain Regard”.

„A fost o experiență unică, istovitoare și revelatoare. După primul film am crezut că lucrul la Lore nu o să mă poată surprinde prea mult. Ei bine a făcut-o. Și încă cum.. încă cum. […] Spectatorilor le spun așa: mergeți, vedeți-l și lăsați-vă impresionați!” spunea Shortland într-un interviu acordat anul trecut celor de la Hollywood Reporter.

Filmul Lore va avea premiera națională pe 12 iulie și va putea fi văzut în prima săptămână în București (Cinema City Cotroceni, Glendale, Grand Cinema Digiplex), Brașov (Cityplex), Cluj (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex) și Oradea (Cortina Digiplex).

Partenerii de promovare pentru acest titlu sunt: Radio Guerrilla, Cinemagia, Cinefan, Cooperativa Urbană, Film Reporter, Orașul Meu, HipMag, Cinema Rx și Music Channel.

Scroll to Top