„TATĂL FANTOMĂ” ÎN PREMIERĂ ÎN AFRICA

„Tatăl fantomă”, în regia lui Lucian Georgescu, va avea premiera africană în data de 15 martie în cadrul Festivalului internațional de film Films for Africa de la Capetown/Cape Winelands, Africa de Sud (14-24 martie 2012).

Tatăl Fantomă” va fi prezentat în secțiunea competitivă a filmelor de lung metraj, în premieră africană absolută, Africa fiind al treilea continent vizitat de film după premiera nord-americană de la Montreal din august 2011 și cea australiană din martie de la Byron Bay. Filmul va avea trei proiecții în Capetown și Stellenbosch.

Festivalul, aflat la a cincea ediție, este un eveniment cinematografic complex, cu peste 150 de filme în competiție și în secțiuni off. Anul acesta Festivalul omagiază în secțiuni paralele cineaști precum Carlos Saura sau Koos Roetz – legendarul director de imagine sud-african. Un medalion este dedicat regizorului grec Theo Anghelopoulos, mort  într-un accident tragic în ianuarie 2012.

Road-movie nostalgic, „Tatăl fantomă” are un punct de plecare în  nuvela „Almost Oriental” a scriitorului și scenaristului american Barry Gifford („Wild at Heart”, „Lost Highway”, „Perdita Durango”) care, de altfel, are și o apariție cameo în film. Filmul spune o dublă poveste de dragoste: pe de o parte cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iureș, într-un rol deopotrivă impresionant și inedit), reîntors în țara natală a tatălui și unchiului său – unul celebru romancier, celalalt gangster din Chicago – și Tania (Mihaela Sîrbu, a cărei prestație a fost apreciată de Variety drept un „debut formidabil”) și, pe de alta parte, dragostea pentru cinemtograful de altă dată, nomad, popular, naiv și generos. Omagiu tandru adus unui unei epoci apuse, „Tatăl fantomă” îmbină stilistic cinema-ul postmodern cu cel clasic, grație si imaginii semnate Liviu Mărghidan și coloanei sonore originale compuse de Johannes Malfatti, alternată de hit-uri clasice precum Breakfast in America al trupei Supertramp.

Alături de Marcel Iureș și Mihaela Sîrbu, în film mai joacă Valer Delakeza, Mihai Constantin,  Mimi Brănescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Nicodim Ungureanu, Vitalie Bantas, Marcello Cobzariu și Mirela Oprișor.

„Tatăl fantomă” reprezintă debutul în lungmetraj al lui Lucian Georgescu, este distribuit în România de Transilvania Film și a avut premiera națională în data de 2 martie.

Scroll to Top