TATĂL FANTOMĂ ÎN PREMIERĂ ÎN AUSTRALIA

Tatăl fantomă, în regia lui Lucian Georgescu va avea premiera australiană în data de 7 martie în cadrul festivalului internațional de film de la Byron Bay, o stațiune estivală din apropierea orașului Brisbane.

Festivalul Byron Bay, aflat la a șasea ediție, este un eveniment cinematografic tînăr în ascensiune mondială care premiază excelența producției cinematografice locale și prezintă în paralel o selecție din cele mai bune filme internaționale ale ultimului an. Tatăl Fantomă este lung-metrajul care reprezintă România, în premieră australiană absolută, după premiera nord-americană de la Montreal din august 2011.

Road-movie nostalgic, Tatăl fantomă are un punct de plecare în  nuvela Almost Oriental a scriitorului și scenaristului american Barry Gifford (Wild at Heart, Lost Highway, Perdita Durango) care, de altfel, are și o apariție cameo în film. Filmul spune o dublă poveste de dragoste: pe de o parte cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iureș, într-un rol deopotrivă impresionant și inedit), reîntors în țara natală a tatălui și unchiului său – unul celebru romancier, celalalt gangster din Chicago – și Tania (Mihaela Sîrbu, a cărei prestație a fost apreciată de Variety drept un „debut formidabil”) și, pe de alta parte, dragostea pentru cinemtograful de altă dată, nomad, popular, naiv și generos. Omagiu tandru adus unui unei epoci apuse, Tatăl fantomă îmbină stilistic cinema-ul postmodern cu cel clasic, grație si imaginii semnate Liviu Mărghidan și coloanei sonore originale compuse de Johannes Malfatti, alternată de hit-uri clasice precum Breakfast in America al trupei Supertramp.

Alături de Marcel Iureș și Mihaela Sîrbu, în film mai joacă Valer Delakeza, Mihai Constantin,  Mimi Brănescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Nicodim Ungureanu, Vitalie Bantas, Marcello Cobzariu și Mirela Oprișor.

Tatăl fantomă reprezintă debutul în lungmetraj al lui Lucian Georgescu, scenarist, producător, critic de film (membru FIPRESCI), conferențiar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și

Cinematografică din București. Filmul a fost prezentat în avanpremieră extraordinară în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania 2011 si a fost selecționat în competițiile  Festivalurilor Internaționale de Film de la Montreal, Mons și Mannheim-Heidelberg.

 

Tatăl fantomă este distribuit în România de Transilvania Film și a avut premiera națională în data de 2 martie.

Scroll to Top