România la Riga Film Festival

Regizorii Tudor Giurgiu şi Lucian Georgescu, printre susţinătorii festivalului.

Tatăl Fantomă prezentat în cadrul Festivalului.

 


În perioada 10-12 septembrie are loc RIGA Film Festival (Lituania). Gândit ca un „eveniment cu buget zero”, festivalul beneficiază de sprijinul mai multor instituţii şi persoane importante din lumea culturală europeană: festivaluri de film regionale, ambasade, ministere, fundaţii culturale, regizori şi producători de film independent.

„Ideea festivalului este foarte simplă – întrucât evenimentul nu are deloc buget alocat, un grup de prieteni şi suporteri vor acoperi toate costurile legate de prezentările filmelor din ţările lor”, a explicat Sarlote Liduma, organizator.

România este printre cele nouă ţări participante în cadrul competiţiei, alături de Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Polonia, Rusia şi Lituania. Printre consultanţii şi susţinătorii festivalului se regăsesc regizorii români Tudor Giurgiu, Directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Lucian Georgescu, regizorul şi producătorul lungmetrajului „Tatăl fantomă” care va avea şi o proiecţie în cadrul competiţiei lituaniene.

Riga Film Festival a apărut – ca o reacţie nostalgică – la cinci luni de la închiderea unuia dintre cele mai vechi festivaluri de film independent din Europa, Arsenals FILM Fest. Legendarul Arsenals a fost fondat în 1988 de Augusts Sukuts, fiind primul festival independent de film din fosta Uniune Sovietică, din care Lituania a făcut parte în perioada 1940-1991, după care şi-a recâştigat independenţa  şi a fost închis din raţiuni financiare.

Scroll to Top