Filmul Caravana Cinematografică a fost lansat de primul distribuitor de film românesc din Republica Moldova

AltFilm, prima companie de distribuţie de film românesc şi european din Republica Moldova, s-a lansat pe piaţa cinematografică din republică prin distribuţia filmului Caravana Cinematografică, în regia lui Titus Muntean, produs de Libra Film.

Caravana Cinematografică va rula timp de câteva săptămâni în Cinematograful Gaudeamus, singura sală care acceptă filme româneşti în versiune originală.

În Republica Moldova mai există şi reţeaua ce cinematografe Patria – unde rulează în general filme dublate în limba rusă, puse la dispoziţie de distrubuitorii din Rusia.

Până la lansarea AltFilm, filmele româneşti erau prezentate doar în cadrul unor festivaluri de film sau ca evenimente speciale, deoarece filmele româneşti erau vândute direct distribuitorilor din Rusia, care achiziţionau drepturile şi pentru ţările din CSI, din care face parte şi Republica Moldova. Astfel, singura modalitate prin care aceste filme puteau fi distribuite la Chişinău era dacă erau dublate în rusă.

De curând, producătorii români au început să vândă direct filmele în Republica Moldova, însă nu exista un distribuitor local.

Astfel, Dumitru Marian, fondatorul AltFilm, şi-a asumat iniţiativa unificării spaţiului de distribuţie de film românesc şi european. De altfel, Dumitru Marian este şi iniţiatorul unei legi a cinematografiei în Republica Moldova, care de curând a fost înaintată Ministerului Culturii din ţara vecină.

 

Premiera de gală a filmului Caravana Cinematografică, a avut loc duminică, la Cinematograful Gaudeamus din Chişinău, în prezenţa regizorului Titus Muntean, a producătorului Oana Giurgiu, a directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile şi a actorului în rolul principal Dorian Boguţă, originar din Republica Moldova.

O alta premieră a constituit-o prezenţa actorului Dorian Boguţă pe ecranele din Republica Moldova.

”De doisprezece ani aştept acest moment, să joc într-un film românesc, acasă. Sunt foarte emoţionat, sunt mama şi tata în sală, mă vad prima dată într-un film. De altfel, cred că nu au mai fost de 20 de ani la film. Nu am mai avut asemenea emoţii de mult. Am fost cu Francesca pe covorul roşu la Veneţia, am prezentat Caravana cinematografică într-o sală cu 1000 de oameni la TIFF, dar nu am mai trăit asemenea emoţii ca acum. Sunt trist că nu este nimeni de la Ministerul Culturii în sală, să înţeleagă importanţa distribuţiei filmelor româneşti în Moldova, dar sper că lucrurile se vor schimba”, a declarat emoţionat Dorian Boguţă după premieră.

Filmul a fost primit cu căldură de publicul moldovean, printre cei prezenţi în sală numărându-se şi ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca.

Caravana Cinematografică este o ecranizare după nuvela cu acelaşi titlu de Ioan Groşan. Acţiunea filmului este plasată în România anilor ’60, într-un sat izolat din Ardeal. Un camion vechi transformat într-o caravană cinematografică, coordonată de un activist de partid, soseşte în sat pentru a proiecta filme ruseşti de propagandă. Deşi iniţial oamenii hotărăsc să îi pună piedici activistului, în cele din urmă ajung la concluzia că cea mai inteligentă mişcare este să colaboreze cu reprezentantul partidului conducător.

Mircea Diaconu, Dorian Boguţă şi Iulia Lumânare sunt câţiva dintre actorii care se regăsesc în distribuţia acestei pelicule.

Caravana Cinematografică este al doilea film al regizorului Titus Muntean după debutul apreciat de critică, Examen (2004). În 2006, Titus Muntean a semnat şi regia unor episoade din serialul TV Lombarzilor 8, serial în care s-a întâlnit pentru prima data cu Dorian Boguţă.

Filmul este o coproducţie româno-germană între Libra Film (producător Tudor Giurgiu) şi FilmKombinat şi beneficiază de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi HBO.

Caravana Cinematografică este distribuit de Transilvania Film.

Scroll to Top