De ce fierbe copilul în mămăligă în regia Krisztinei Deak vine pe marile ecrane din 7 decembrie

Bucureşti, 28 noiembrie 2012Transilvania Film anunță premiera în cinematografe a filmului în regia cunoscutei cineaste de origine maghiară Krisztina Deak: De ce fierbe copilul în mămăligă | Aglaja.

În speranța unei vieţi mai bune, o familie româno-maghiară de circari, fuge de regimul ceauşist şi emigrează în vest, la începutul anilor 80.

Odată ajunşi, ca să poată ramâne în branşă, sunt nevoiți să gasească ceva exotic cu care să impresioneze: mama are un numar special, stă atârnată de păr de cupola circului. Fiica Aglaya este extrem de îngrijorată că mama ei ar putea să moară executând numărul, iar această temere devine o grijă zilnică.

În pofida îngrijorărilor, urmând tradiţia familiei, ea însăşi ajunge să fie “Femeia cu părul de oţel”.

Filmul, a cărui acţiune se desfăşoară în perioada României comuniste este ecranizarea romanului omonim scris de Aglaja Veteranyi.

„Este o poveste firavă, sensibilă, despre oameni meniți să-i bucure pe alții, călcând deseori peste problemele proprii. În aparență e o lume a lucrurilor câștigate ușor, în realitate însă, fiecare zâmbet are în spate povești cel puțin cutremurătoare. Dar așa e viața, nu iartă pe nimeni în tumultul ei.” – Krisztina Deak.

Krisztina Deák este una dintre cele mai cunoscute figuri din cinematografia maghiară, având un palmares impresionant ce numără filme precum Mist (1993, regizor), Jadviga’s Pillow (2000, regizor, scenarist) sau Who the Hell’s Bonnie and Clyde? (2005, regizor, co-scenarist).

De ce fierbe copilul în mămăligă este o producție Ungaria-Polonia-România şi reuneşte nume importante ale cinematografiei maghiare precum Eszter Ónodi sau Iván Kamarás. Într-unul din rolurile principale spectatorii îl vor putea revedea şi pe Bogdan Zsolt, câştigătorul a două premii UNITER pentru cel mai bun actor.

Producţia filmului, asigurată de Inforg Studio – Ungaria, Opus Film – Polonia şi Hai-Hui Entertainment – România, a primit sprijinul Consiliului Naţional al Cinematografiei şi Eurimages.

De curând, pelicula câştigătpare a Premiului pentru cel mai bun film şi Premiului Asociaţiei Criticilor la Festivalul de Film Golden Orange din Antalia condus de un deţinător al premiului Oscar, regizorul Istvan Szabo, a fost proiectată în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, eveniment organizat de Institutul Maghiar Balassi, București la Muzeul Țăranului Român.

 

În România filmul este distribuit de Transilvania Film și va putea fi văzut în prima săptămână la Brașov (Cityplex), Cluj (Cinema Victoria), Târgu Mureș (Cinema Arta), urmând să aiba premiera în București în luna ianuarie la Noul Cinematograf al Regizorului Român.

Partenerii de promovare pentru acest titlu sunt: Radio Guerrilla, Cinemagia, Cinefan, Cinema Rx, B365, Cooperativa Urbană, Film Reporter, HipMag, Institutul Balassi București, Eurimages.

Scroll to Top