De ce fierbe copilul în mămăligă în regia Krisztinei Deak vine în premieră în București

Bucureşti, 24 ianuarie 2013Transilvania Film anunță premiera în București a filmului De ce fierbe copilul în mămăligă | Aglaja, în regia cunoscutei cineaste de origine maghiară Krisztina Deak.

Filmul va rula la Noul Cinematograf al Regizorului Român începând din 25 ianuarie, mai jos găsiți orele de programare pentru prima săptămână:

Vineri, 25 ianuarie, ora 18:30 și 21:00

Sâmbătă, 26 ianuarie, ora 14:30 și 20:00

Joi, 31 ianuarie, ora 20:30.

Premiera filmului în București este realizată în parteneriat cu Noul Cinematograf al Regizorului Român, Editura Polirom, Asociația Macondo și Muzeul Țăranului Român.

Despre film

În speranța unei vieţi mai bune, o familie româno-maghiară de circari, fuge de regimul ceauşist şi emigrează în vest, la începutul anilor 80.

Odată ajunşi, ca să poată ramâne în branşă, sunt nevoiți să gasească ceva exotic cu care să impresioneze: mama are un numar special, stă atarnată de păr de cupola circului. Fiica Aglaya este extrem de îngrijorată că mama ei ar putea să moară executând numarul, iar această temere devine o grijă zilnică.

În pofida îngrijorărilor, urmănd tradiţia familiei, ea însăşi ajunge să fie “Femeia cu parul de oţel”.

Filmul, a cărui acţiune se desfăşoară în perioada României comuniste este ecranizarea romanului omonim scris de Aglaja Veteranyi.

„Este o poveste firavă, sensibilă, despre oameni meniți să-i bucure pe alții, călcând deseori peste problemele proprii. În aparență e o lume a lucrurilor câștigate ușor, în realitate însă, fiecare zâmbet are în spate povești cel puțin cutremurătoare. Dar așa e viața, nu iartă pe nimeni în tumultul ei.” – Krisztina Deak.

Krisztina Deak este una dintre cele mai cunoscute figuri din cinematografia maghiară, având un palmares impresionant ce numără filme precum Mist (1993, regizor), Jadviga’s Pillow (2000, regizor, scenarist) sau Who the Hell’s Bonnie and Clyde? (2005, regizor, co-scenarist).

De ce fierbe copilul în mămăligă este o productie Ungaria-Polonia-România şi reuneşte nume importante ale cinematografiei maghiare precum Eszter Ónodi sau Iván Kamarás. Într-unul din rolurile principale spectatorii îl vor putea revedea şi pe Bogdan Zsolt, câştigătorul a două premii UNITER pentru cel mai bun actor și protagonistul scurt-metrajului Superman, Spiderman sau Batman în regia lui Tudor Giurgiu care a câștigat de curând European Film Academy Short Film – Premiul pentru cel mai bun scurt-metraj.

Producţia filmului, asigurată de Inforg Studio – Ungaria, Opus Film – Polonia şi Hai-Hui Entertainment – România, a primit sprijinul Consiliului Naţional al Cinematografiei şi Eurimages.

De ce fierbe copilul în mămăligă a câștigat în 2012 Premiul pentru cel mai bun film şi Premiului Asociaţiei Criticilor la Festivalul de Film Golden Orange din Antalia condus de un deţinător al premiului Oscar, regizorul Istvan Szabo.  

 

În România filmul este distribuit de Transilvania Film.

Partenerii de promovare pentru acest titlu sunt: Radio Guerrilla, Cinemagia, Cinefan, Cinema Rx, B365, Cooperativa Urbană, Film Reporter, HipMag, Institutul Balassi București, Eurimages.

Scroll to Top