Undeva la Palilula – în competiţiile festivalurilor de la Antalya şi Valladolid

Lungmetrajul Undeva la Palilula, în regia lui Silviu Purcărete, a fost selectat în competiţiile festivalurilor de film Golden Orange Antalya – Turcia (6-12 octombrie) şi Valladolid International Film Festival – Spania (20-27 octombrie).

 

Astfel, Undeva la Palilula este în competiţia internaţională a celei de-a 49-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Golden Orange Antalya, care se desfaşoară în Antalya, Turcia în perioada 6 – 12 octombrie. Juriul competiţiei, compusă din 10 lungmetraje, este prezidat de celebrul cineast ungur István Szabó.

 

De asemenea, debutul în lungmetraj al lui Silviu Purcărete participă în selecţia oficială a celei de-a 57-a editii a Festivalului Internaţional de Film de la Valladolid (SEMINCI), care are loc în Spania între 20 şi 27 octombrie. Astfel, Undeva la Palilula va concura pentru premiile Golden Spike, Silver Spike, Cel mai bun regizor (pentru primul şi al doilea film), Cel mai bun regizor, Cea mai bună actriţă într-un rol principal, Cel mai bun actor într-un rol principal, Cea mai bună imagine, Cel mai bun scenariu. Festivalul de la Valladolid este unul dintre cele mai vechi şi prestigioase festivaluri europene, locul unde s-au putut viziona în premieră filme precum Zbor deasupra unui cuib de cuci al lui Milos Forman sau Copilul sălbatic al lui Francois Truffaut.

 

Pe de altă parte, Undeva la Palilula participă şi la cea de-a cincea ediţie a CinEast – Festival du Film d’Europe Centrale et Orientale, care are loc la Luxembourg între 11 şi 28 octombrie. 

 

Undeva la Palilula reprezintă debutul cinematografic al cunoscutului regizor de teatru, fiind un proiect grandios care reuneşte importante nume din lumea teatrului şi filmului românesc. Alături de Áron Dimény (Serafim), George Mihaiţă (Ilie Tudorin), mai fac parte din distribuţia filmului actori români de renume precum Constantin Chiriac, Răzvan Vasilescu, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii. Horaţiu Mălăele, Marius Manole şi mulţi alţii.

 

Undeva la Palilula spune povestea lui Serafim, un tânăr doctor, care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula, urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelică. Serafim se adaptează treptat lumii din oraş şi ajunge, într-un final, fără voia sa, să-i aparţină. Mai multe date despre film puteti gasi accesand site-ul www.undevalapalilula.ro.

 

Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din România şi Europa. Are o experienţă de peste 30 de ani în domeniu şi a realizat spectacole memorabile în special la Teatrul Naţional din Craiova şi la cel din Sibiu. Este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, detinător al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală în 1995 şi Premiul pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991). Spectacolul Faust realizat la Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu a fost unul din capetele de afiş ale Festivalului de la Edinburgh 2009, cel mai mare eveniment de gen din lume, iar la editia 2012 a aceluiasi festival, Silviu Purcarete a fost premiat cu premiul Herald Angel pentru spectacolul Calatoriile lui Gulliver

 

Undeva la Palilula este o producţie Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al programului MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul a fost apreciat la nivel internaţional, câştigând în 2005 premiul „Balkan Fund” al Festivalului de Film de la Salonic.

Scroll to Top