TATĂL FANTOMĂ – PREMIERA OFICIALA IN MAREA BRITANIE IN COMPETITIA CELUI MAI MARE FESTIVAL DE FILM INDEPENDENT DIN EUROPA – RAINDANCE FILM FESTIVAL

 “Tatăl Fantomă”, regizat de Lucian Georgescu, a fost selectat pentru a participa la cea de-a 20-a ediţie a Raindance Film Festival, cel mai important festival de film independent din Europa. Evenimentul are loc la Londra, în perioada 26 septembrie – 7 octombrie 2012.

„Tatăl Fantomă închide ediţia aniversară a Raindance cu două proiecţii în weekend, fapt deosebit de onorant pentru noi. Vorbim despre o expunere valoroasă într-o țară majoră a industriei cinematografice. Tatăl Fantomă are un parcurs festivalier important, care a început în urmă cu un an la Montreal, eveniment de categoria A. Au urmat selecţii şi competiţii majore pe toate continentele iar acum premiera britanică, la Londra, în cadrul celui mai mare festival de film independent din Europa”, a declarat Lucian Georgescu. „Filmul urmează a fi lansat în iarnă, în format DVD, în S.U.A. şi în Europa!”

Filmul are deja un preview foarte bun, semnat de criticul de film Orestes Kouzof: „Debutul de lungmetraj al regizorului Lucian Georgescu este o poveste stimulatoare /…/ are un scenariu grozav, o coloană sonoră funky şi unele tactici impresionante cinematografice şi de montaj; comentariile regizorului despre aspiraţiile către modernizare sunt realizate prin poveşti scurte despre peisajul românesc, cedând în faţa celor care reflectă clădirile industriale abandonate ale anilor ’70. Georgescu păstrează nota proaspătă a filmului prin secvenţe imaginative amuzante şi referinţe directe catre spectatori, asigurând păstrarea vie a atenţiei şi un spirit ridicat de divertisment, intr-un un film inteligent în detalii”.

Ediţia aniversara Raindance include 105 de lungmetraje şi peste 138 de filme scurte, însumând 64 de premiere britanice, 13 premiere internaţionale, 5 premiere europene şi 24 de debuturi regizorale, din 38 de ţări.

Elliot Grove, fondatorul Raindance Film Festival, declară: „Colecţia de filme excepţionale din acest an demonstrează că, în ciuda dificultăţilor economice internaţionale, producătorii de film independenţi continuă să uimească, să impresioneze şi să distreze”.

Trailerul festivalului este disponibil aici: http://www.raindance.co.uk/site/our-new-festival-trailer-2012

Despre filmul “Tatăl fantomă”

Road-movie nostalgic, „Tatăl fantomă” are un punct de plecare în nuvela „Almost Oriental” a scriitorului şi scenaristului american Barry Gifford („Wild at Heart”, „Lost Highway”, „Perdita Durango”) care, de altfel, are și o apariție cameo în film. Filmul spune o dublă poveste de dragoste: pe de o parte cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iureș, într-un rol deopotrivă impresionant și inedit), reîntors în țara natală a tatălui și unchiului său – unul celebru romancier, celalalt gangster din Chicago – și Tania (Mihaela Sîrbu, a cărei prestație a fost apreciată de Variety drept un „debut formidabil”) și, pe de alta parte, dragostea pentru cinemtograful de altă dată, nomad, popular, naiv și generos. Omagiu tandru adus unui unei epoci apuse, „Tatăl fantomă” îmbină stilistic cinema-ul postmodern cu cel clasic, grație si imaginii semnate Liviu Mărghidan și coloanei sonore originale compuse de Johannes Malfatti, alternată de hit-uri clasice precum Breakfast in America al trupei Supertramp.

„Tatăl fantomă” reprezintă debutul în lungmetraj al lui Lucian Georgescu, scenarist, producător, critic de film (membru ACIN si FIPRESCI), conferențiar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Filmul a fost prezentat în avanpremieră în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania 2011 si a fost selecționat printre altele în competițiile  Festivalurilor Internaționale de Film de la Montreal, Mons, Montevideo, Palm Beach și Mannheim-Heidelberg, fiind premiat cu Premiul Special al Juriului al Festivalului de film de la Alma Aty – “Shaken Stars” 2012.

„Tatăl fantomă” este distribuit în România de Transilvania Film.

Scroll to Top