Un an din viață/Another Year din 1 Iulie în cinematografe

Bucureşti – 30 iunie 2011 – Transilvania Film aduce începând din 1 iulie in cinematografele din Romania un nou film în regia lui Mike Leigh, UN AN DIN VIAŢĂ-ANOTHER YEAR. Filmul va avea premiera în prima săptămână în Bucureşti la Cinema Studio şi Hollywood Multiplex – Bucureşti Mall.

Despre film

Primăvară, vară, toamnă, iarnă. Familie și prietenie.

Iubire și atașament. Bucurie și tristețe. Speranță și deznădejde.

Tovărășie. Singurătate. O naștere. O moarte. Trecerea timpului… Un an din viaţă.

Un film în patru acte

E primăvară, iar cuplul fericit format de Gerri, consilier medical, și Tom, geolog, are grijă de parcelă. Cei doi se văd cu Mary, colega singuratică a lui Gerri, care se îmbată foarte tare și se plânge de viața ei amoroasă dezastruoasă. Gerri și Tom se bucură de o relație apropiată cu fiul lor Joe, un avocat în vârstă de 30 de ani, care le aduce la cunoștință că, deși prietenii lui se căsătoresc, el tot nu are pe nimeni.

E vară, iar Ken vine la Londra să petreacă sfârșitul de săptămână cu Gerri și Tom. Ken lucrează

la Biroul de ocupare al forței de muncă din Hull și este prietenul din copilărie al lui Tom, de pe vremea când trăiau în ținutul natal din Derby. Ken se îmbată foarte tare și se plânge de viața lui singuratică și tragică. În ziua următoare, în vreme ce Gerri se bucură de soare la parcela lor, Tom, Ken, Joe și un vecin se distrează la un joc de golf, urmat de o petrecere cu grătar. Mary ajunge târziu, agitată, în noua ei mașină la mâna a doua. Se poartă rece cu Ken, care îi face avansuri inocente, și flirtează insistent și serios cu Joe, mai tânăr decât ea cu o generație.

E toamnă, iar Gerri și Tom se întorc de la parcela lor acasă, unde dau peste o surpriză din partea lui Joe. Acesta a ascuns-o pe noua lui iubită, Katie, după ușă. Katie e terapeut ocupațional, iar Gerri și Tom o plac instantaneu. Dar Mary, care fusese deja invitată la ceai, e imediat geloasă și ostilă față de Katie și se poartă extrem de grosolan. Deși tuturor le pare rău de ea pentru problemele cu mașina, comportamentul lui Mary față de Katie le lasă un gust rău înțelegătorilor Gerri și Tom.

E iarnă, iar Gerri, Tom și Joe merg cu mașina până în Derby cu ocazia înmormântării soției lui Ronnie, fratele mai mare al lui Tom. Carl, fiul agresiv și înstrăinat al lui Ronnie, sosește cu întârziere la crematoriu. Înapoi la Ronnie acasă, Carl intră în conflict cu tatăl său, dar și cu Tom și Joe; îi face pe cei veniți la pomană să plece brusc, apoi pleacă trântind ușa. Gerry și Tom îl aduc pe Ronnie cu ei la Londra. În timp ce sunt la parcelă, Mary vine neanunțată la ei acasă, într-o stare de agitație puternică. Bea ceai și fumează o țigară în compania uluită a lui Ronnie. La întoarcerea lor, Gerri și Tom nu sunt deloc încântați să o găsească pe Mary acasă, mai ales că Joe trebuie să sosească din clipă în clipă cu Katie, pentru a lua cina în familie. Dar după ce Mary își cere scuze dărâmată, Gerri, cam fără tragere de inimă, o invită să rămână. La masă, în timp ce Gerri și Tom își amintesc cu nostalgie de vremurile când băteau lumea cu rucsacul în spate, iar Katie și Joe se gândesc cu nerăbdare la călătoria lor apropiată la Paris, Ronnie se bucură în liniște de berea și cina lui, iar Mary nu mai poate nega tristețea și deșertăciunea vieții ei trecătoare.

Distribuţie

Jim Broadbent(Tom) -unul dintre colaboratorii frecvenți ai lui Mike Leigh și unul dintre chipurile cele mai cunoscute din lumea actoriei britanice, Jim Broadbent a lucrat cu Leigh pentru a șaptea oară la ‘Un an din viață’. Câștigător al unui premiu Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din ‘Iris’. Rolul principal pe care l-a făcut în producția de televiziune ‘Longford’ i-a adus un premiu BAFTA.

Lesley Manville(Marry)  – Actrița care a colaborat cel mai des cu Mike Leigh., a lucrat cu el la ‘Secrets and Lies’, ‘High Hopes’, ‘Topsy-Turvy’, ‘All or Nothing’, ‘Vera Drake’, etc. Filmografia ei recentă include ‘A Christmas Carol’ al lui Robert Zemeckis și ‘Womb’, care urmează să fie lansat.

Ruth Sheen(Gerry) – ‘Un an din viață’ marchează cea de-a cincea colaborarea a lui Ruth Sheen cu Mike Leigh. În 1989 a fost numită Actrița europeană a anului, pentru rolul Shirley din ‘High Hopes’.

Peter Wright(Ken) -‘Un an din viață’ marchează cea de-a cincea colaborare a lui Peter Wight cu Mike Leigh. O figură ușor de recunoscut din numeroase seriale britanice de televiziune, printre care mult-apreciatele ‘Out of the Blue’ și ‘Early Doors’

Scroll to Top