„TATĂL FANTOMĂ”, LUCIAN GEORGESCU ȘI BARRY GIFFORD – OASPEȚI AI PRESTIGIOSULUI “GENE SISKEL ART CENTER” DIN CHICAGO

 “Tatăl Fantomă”, regizat de Lucian Georgescu, a fost selectat în a 15-a ediție a Festivalului de Film European care are loc în luna martie la Chicago în cadrul Centrului “Gene Siskel”, cel mai important centru local de artă cinematografică.

Festivalul este cel mai mare eveniment dedicat filmului european din America de Nord. În 2012, la festival participă toate țările membre UE, având loc 65 de premiere doar pentru orașul Chicago. Festivalul dorește să prezinte o gamă cât mai largă de producții recente, de la primele proiecții ale elitei noilor talente europene pînă la cele mai recente filme ale maeștrilor deja consacrați.

Tatăl Fantomă este la a doua vizită în America de Nord după premiera din Montreal în August 2011. Proiecțiile au loc în 23 și 24 Martie în prezența oaspeților de onoare ai Centrului de Artă “Gene Siskel”, regizorul Lucian Georgescu și scriitorul Barry Gifford, originar din Chicago, care sînt așteptați cu nerăbdare de presă și de un public numeros.

Road-movie nostalgic, „Tatăl fantomă” are un punct de plecare în nuvela „Almost Oriental” a scriitorului și scenaristului american Barry Gifford („Wild at Heart”, „Lost Highway”, „Perdita Durango”) care, de altfel, are și o apariție cameo în film. Filmul spune o dublă poveste de dragoste: pe de o parte cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iureș, într-un rol deopotrivă impresionant și inedit), reîntors în țara natală a tatălui și unchiului său – unul celebru romancier, celalalt gangster din Chicago – și Tania (Mihaela Sîrbu, a cărei prestație a fost apreciată de Variety drept un „debut formidabil”) și, pe de alta parte, dragostea pentru cinemtograful de altă dată, nomad, popular, naiv și generos. Omagiu tandru adus unui unei epoci apuse, „Tatăl fantomă” îmbină stilistic cinema-ul postmodern cu cel clasic, grație si imaginii semnate Liviu Mărghidan și coloanei sonore originale compuse de Johannes Malfatti, alternată de hit-uri clasice precum Breakfast in America al trupei Supertramp.

 

„Tatăl fantomă” reprezintă debutul în lungmetraj al lui Lucian Georgescu, scenarist, producător, critic de film (membru FIPRESCI), conferențiar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Filmul a fost prezentat în avanpremieră extraordinară în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania 2011 si a fost selecționat în competițiile  Festivalurilor Internaționale de Film de la Montreal, Mons și Mannheim-Heidelberg.

„Tatăl fantomă” este distribuit în România de Transilvania Film și a avut premiera națională în data de 2 martie.

Scroll to Top