TATĂL FANTOMĂ, ÎN COMPETIŢIA FESTIVALULUI DE FILM DE LA MONTREAL

Tatăl fantomă, în regia lui Lucian Georgescu, a fost selecţionat în secţiunea competitivă destinată filmelor de debut a celei de-a 35-a ediţii a Festivalului de Film de la Montreal (18-28 august 2011), singurul eveniment competitiv de clasă A din America de Nord.

Road-movie iniţiatic, Tatăl fantomă are un punct de plecare în  nuvela „Almost Oriental” a scriitorului şi scenaristului american Barry Gifford („Wild at Heart”, „Lost Highway”, „Perdita Durango”) care, de altfel, are şi o apariţie cameo în film. Comedie dulce-amară, filmul spune o dublă poveste de dragoste: pe de o parte cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iureş, într-un rol deopotrivă impresionant şi inedit), reîntors în ţara natală a tatălui şi unchiului său – unul celebru romancier, celalalt gangster din Chicago – şi Tania (Mihela Sîrbu, a cărei prestaţie a fost apreciată de Variety drept un „debut formidabil”) şi, pe de alta parte, dragostea pentru cinemtograful de altă dată, nomad, popular, naiv şi generos. Omagiu tandru şi nostalgic adus unui unei epoci apuse, Tatăl fantomă îmbină stilistic cinema-ul postmodern cu cel clasic, graţie şi imaginii semnate Liviu Mărghidan şi coloanei sonore originale compuse de Johannes Malfatti, care se îmbină cu hit-uri clasice precum Breakfast in America al trupei Supertramp.

Alături de Marcel Iureş şi Mihaela Sîrbu, în film mai joacă Valer Delakeza, Mihai Constantin,  Mimi Brănescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Nicodim Ungureanu, Vitalie Bantas, Marcello Cobzariu şi Mirela Oprişor.

Tatăl fantomă reprezintă debutul în lungmetraj al lui Lucian Georgescu, scenarist, producător, critic de film (membru FIPRESCI), conferenţiar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Filmul a fost prezentat în avanpremieră extraordinară în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania 2011.

Tatăl fantomă este distribuit în România de Transilvania Film şi va avea premiera naţională la sfârşitul anului.

Scroll to Top