MUNTELE ROŞU / TILVA ROS – DIN 24 IUNIE ÎN CINEMATOGRAFELE DIN ROMÂNIA

Bucureşti, 23 iunie 2011 – Transilvania Film aduce în cinematografele din România un film multipremiat la festivaluri internaţionale, cu o poveste puternică despre prietenie, adolescenţă, iubire şi maturizare. Filmul va rula în prima săptămână la Bucureşti, la Hollywood Multiplex – Bucureşti Mall şi la Cluj, la Cinema Victoria.

Sinopsis

Bor, din Serbia, cândva cea mai mare mină de cupru din Europa, a ajuns astăzi doar o groapă uriașă. Toda și Stefan, prieteni la cataramă, își petrec prima vară după terminarea liceului făcând skateboard în mina abandonată și înregistrând clipuri video în genul “Jackass”. Când își face apariția Dunja, o prietenă întoarsă din Franța ca să-și petreacă vacanța de vară acasă, cei doi băieți concurează pentru atenția fetei în moduri care le pun la încercare prietenia. Îi desparte și mai mult faptul că Stefan va merge în toamnă la Universitatea din Belgrad, în timp ce Toda afirmă sus și tare că n-o să meargă la facultate, chiar dacă ar avea bani. Între timp, protestele sindicale din oraș, mici la început, iau amploare, iar băieții sunt uniți din nou de o cauză comună.

Viziunea regizorală – Nikola Ležaić

“Am avut norocul de a da peste o copie a unui film în genul “Jackass”, făcut chiar de acești puști. Am fost copleşit de cantitatea impresionantă de energie inarticulată care emana din ei, precum și de lipsa completă de interes față de lupta socială care se dădea în jurul lor. Mi-am adus aminte de propria mea atitudine în urmă cu 10 ani, când locuiam și eu în același orășel, și am realizat că nu era cu mult mai diferită de a lor – tot ce mă interesa era DISTRACȚIA. Mi-am amintit cum totul părea mult mai simplu, drepturile sociale, asigurarea de sănătate, politica… erau termeni dintr-o altă dimensiune, una plictisitoare.

Despre asta am vrut să fie Muntele Roșu – trezirea conștiinței pe care nu vrei s-o trezești, descoperirea nedreptăților de care nu-ți pasă, asumarea rolurilor sociale atunci când nu vrei să iei parte la asta, și despre lupta neputincioasă pentru salvarea de orice schimbare a lumii adolescenței fără griji.”

Stil vizual și influențe

„Fiind născut și crescut în Bor, am sentimente contradictorii față de acest loc, deoarece, în Serbia, Bor este unul din simbolurile industriei distruse. E parțial corect să-l numești așa, dar, în mintea mea, nu mi l-am imaginat niciodată ca pe un ținut post-industrial pierdut din Europa de Est. N-am simțit niciodată că trăiam într-un oraș fantomă de nicăieri, dimpotrivă, pentru mine a fost întotdeauna cel mai frumos loc de pe pământ. Şi, datorită reziduurilor miniere din jurul orașului, mi s-a părut întotdeauna că seamănă cu deșertul Arizona. Nu e o noutate în a căuta frumusețe acolo unde oamenii nu o văd de obicei, am avut o referință clară în opera lui William Eggleston, legendarul fotograf american. Fotografiile lui din vestul american deșertic arată ca cea mai frumoasă amintire pe care o poate avea cineva. Privindu-i lucrările, am avut exact același sentiment pe care l-aș fi avut admirând un peisaj de acasă. Filme ca Gummo, My Own Private Idaho, Thumbsucker au fost și ele referințe vizuale și emoționale ale tipului de sentiment pe care voiam să-l redau.“

Nikola Ležaić – Biografie

Nikola Ležaić s-a născut pe 6 august 1981, în Bor, Serbia, unde a absolvit liceul. A studiat regie de film la Facultatea de Artă Dramatică din Belgrad. Înainte, a fost co-fondator al grupului comic SMOG și co-fondator al primei mișcări literare al secolului XXI, numit METASYNCHRISM. Muntele Roșu este lung metrajul său de debut.

Distribuție

Marko Todorović – Toda și Stefan Đorđević sunt personaje reale, la fel ca și prietenii lor de la echipa de skate Kolos. Pentru regizor acesta a fost toată ideea filmului – ei jucând personaje bazate pe ei înșiși. Viețile lor diferă oarecum de viețile personajelor din film, dar aceste personaje se bazează puternic pe tipii din viața reală.

 Personajul Dunjei este jucat de Dunja Kovačević, studentă la arte în Novi Sad, singurul membru fictiv al grupului. A fost adăugată cu o săptămână înainte de începerea producției. Singurele roluri interpretate de actori profesioniști sunt cele ale părinților lui Toda și Stefan și cel al prezentatorului show-ului karaoke.”

Titlul: Tilva Ros/Muntele Roşu

Tilva Roš este de fapt zona din jurul orașului Bor, unde au fost făcute primele explorări geologice la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În valahă înseamnă Muntele Roșu. Culmea muntelui părea roșie fiindcă era bogată în minereu de cupru. Acest lucru este menționat în prima secvență din film.

Premii

 

  • Premiul FIPRESCI, 2011  – Transilvania International Film Festival, Romania
  • Cel mai bun film, Cel mai bun actor – Marko Todorovic  – Sarajevo International Film Festival,  Bosnia&Herzegovina
  • Cel mai bun film,  Cea mai buna poveste – 2 in 1 Film Festival Moscova, Rusia
  • Cel mai bun film – Noordelijk Film Festival, Olanda
  • Premiul Spirit – Film Festival Cottbus, Germania
  • Cel mai bun film, Premiul Cineuropa – Estoril Film Festival, Portugalia
  • Premiul special al juriului – Gijon International Film Festival, Spania
  • Cel mai bun film, Premiul publicului – Festival International du Film de Belfort, Franta
Scroll to Top