FIUL LUI SAUL deschide Zilele Filmului Maghiar

Cu doar câteva zile înainte de decernarea Premiilor César si Premiilor Oscar din acest final de săptămână, FIUL LUI SAUL/SON OF SAUL va fi proiectat în România, în avanpremieră extraordinară, în cadrul Zilelor Filmului Maghiar de la Târgu Mureș, aflate la cea de-a  șasea ediție (25-28 februarie 2016).

Evenimentul va avea loc la Cinema ARTA și este organizat de Asociația K’ARTE din Târgu Mureș și Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București.

Filmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului László Nemes  și este distribuit în cinematografele din România de Transilvania Film începând cu data de 11 martie.

FIUL LUI SAUL/SON OF SAUL este un film cu peste 30 de nominalizări și 22 de premii câștigate. A fost distins cu Marele Premiu al Juriului  și cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film de la Cannes și a fost desemnat Cel mai bun film străin la ediția din acest an a Globurilor de Aur. Filmul este nominalizat la Premiile Cesar (26 februarie, Paris) și este candidatul favorit la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină la Premiile Oscar (28 februarie 2016, Los Angeles).

Filmările au durat 28 de zile și au avut loc într-o cazarmă dezafectată de pe malul Dunării, lângă Budapesta.

Sinopsis

Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau.

Saul Ausländer (Géza Röhrig) este un prizonier evreu din Ungaria, forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare din lagărul de concentrare. În timpul ce se află într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat pe care îl bănuiește a fi propriul său fiu și decide să îndeplinească o misiune imposibilă, aceea de a salva din flăcări trupul neînsuflețit al copilului și a-l înmormânta cum se cuvine. Filmul prezintă cele două zile din viața unui bărbat obligat să își uite umanitatea și încercarea lui disperată de a găsi mântuirea salvând corpul copilului.

Filmul se concentrează pe un punct de vedere şi pe acţiunile unei singure persoane, ceea ce-i permite personajului să întâlnească şi alte puncte de vedere şi alte acţiuni. Lagărul este perceput prin prisma „călătoriei” lui Saul.”, a declarat regizorul László Nemes.

Levente Molnár, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film; el îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

Pe parcursul filmărilor, cea mai grea încercare a fost accea de a evita sentimentele umane care vin din cunoașterea ororilor la care acești oameni au fost nevoiți, fortați să se expună. Aceasta evitare a fost necesară pentru a putea funcționa în fața camerei de filmare, în data și locul menționat în scenariu. Personajul pe care-l interpretam nu avea șansa autocompătimirii. Trebuia să găseasca un mod de ” funcționare umană” în epicentrul iadului.”, a declarat Levente Molnár.

Personajul Saul şi filmul lui László Nemes încearcă să opună ceremonialul morţii unei fabrici ce produce moarte, să opună ritualul unei maşinării şi rugăciunea, zgomotului. Când n-a mai rămas nicio speranţă, din străfundul iadului în care trăieşte, vocea interioară a lui Saul îi spune: trebuie să supravieţuieşti, ca să duci la bun sfârşit un act ce are sens, un profund sens uman, vechi de când lumea, sacru; un act plin de seminificaţie, care stă la originea comunităţii şi a religiilor: respectul faţă de trupul celui decedat.

Presa internațională despre FIUL LUI SAUL/SON OF SAUL:

Un punct de reper formidabil pentru ficționalizarea cinematografică a Holocaustului(The Film Stage)

O remarcabilă viziune asupra dramei Holocaustului care recrează atmosfera lagărelor Auschwitz într-un mod tulburător de real(Indiewire)

O dramă rară despre Holocaust care reușește să puncteze drama efectivă și nu doar disperarea de a trăi în iadul unui lagăr de concentrare (The AV Club)

Nu pot percepe și înțelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte„, a mărturisit Levente Molnár.

În 2016, România deține Președinția Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance/IHRA).

Filmul este distribuit în România de Transilvania Film.

Trailer: https://youtu.be/y0hVMb2tln4

Facebook: https://www.facebook.com/TransilvaniaFilm

Parteneri: Ministerul Afacerilor Externe, MOL România, Institutul Balassi (Institutul Maghiar din București) și IHRA Ungaria (Alianța Internațională pentru Comemorarea Holocaustului).

Parteneri de promovare: DIGI 24, Cinefan, Cinemagia, Cinemap, CinemaRX, AARC, Cooperativa Urbană, Film Reporter, Historia, LiterNet, Post Modern, Sub25, Urban Things, Urban.ro, Film Reporter, Blog de Cinema, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Societate și Cultură, Radio Tanănana, Cărturești.

Scroll to Top