FAUST – din 25 octombrie la cinema

București, 22 octombrie 2013 – Transilvania Film anunță premiera în Romania a filmului Faust, o coproducție ruso-germană, în regia lui Aleksandr Sokurov.
În mod inedit prima proiecție a peliculei va deschide ediția de anul acesta a Festivalului Național de Teatru ce se desfășoară între 25 octombrie și 3 noiembrie la București.
Tot din 25 octombrie Faust va putea fi văzut și în cinematografe.

Regizorul Darren Aronofsky, președintele juriului la Festivalul de Film de la Veneția afirma: „Unele filme te fac să plângi, altele să râzi, iar altele te schimbă pentru totdeauna odată ce le-ai văzut. Acesta este unul dintre ele.”

Inspirându-se liber din opera omonimă a lui Goethe, Alexandr Sokurov reinterpretează radical mitul: Faust este un gânditor, un rebel, un pionier, dar şi o fiinţă umană anonimă, făcută din carne şi sânge şi guvernată de impulsuri, lăcomie şi dorinţă.

Din distribuția filmului fac parte actori cunoscuți ai scenei de teatru precum Anton Adasinsky, Isolda Dychauk, Georg Friedrich sau Johannes Zeiler despre a cărui prestație The Hollywood Reporter scria: “Inteligența și aplombul cu care Zeiler interpretează rolul principal ajută spectatorul să treacă mai ușor prin experiența în fața căreia este pus”.

Producția în regia lui Sokurov a adunat până acum o importantă pleiadă de aprecieri și premii dinre care amintim: Leul de Aur, Premiul SIGNIS, Premiul Future Film Festival Digital la Festivalul de Film de la Veneția 2011, Premiul Gil Parrondo și Premiul pentru Cea mai bună scenografie în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Gijón 2011, Nominalizat pentru Cel mai bun film la London Film Festival tot în 2011, Nominalizat în cadrul Satelite Awards pentru Cel mai bun film într-o limbă străină, Cea mai bună scenografie şi Cele mai bune costume, Premiul Criticii la Moscow Theater Festival 2011.

Creatorul primului film „nemontat” – un singur cadru ce durează aproximativ 90 de minute, Sokurov este unul dintre cei mai importanți regizori contemporani.

După o notabilă carieră în televiziune urmează cursurile prestigioasei școli de film VGIK. Filmele sale au creat tensiuni cu autoritățile sovietice însă s-a bucurat mereu de sprijinul unor importante personalități, unul dintre cei mai mari susținători ai săi fiind Andrei Tarkovski. După prăbușirea regimului, filmele lui Sokurov au început să circule și să-i aducă numeroase premii în întreaga lume. Cunsoacut mai mult pentru lung-metrajele sale, Aleksandr Sokurov a regizat și peste 20 de documentare. Despre Faust spune: „Nu este o adaptare ci mai degrabă o lectură a ceea ce este scris printre rânduri.” […] „Este uimitor cât de puțină atenție i se acordă lui Faust. Orice politician care citește cartea găsește totul acolo. Parcă este scrisă în secolul 21, nu al 19-lea.”

Faust va putea fi văzut în prima săptămână în București (Cinemateca Union), Brașov (Cityplex), Cluj (Cinema Victoria) și Constanța (Cityplex).

Partenerii de promovare pentru acest titlu sunt: Cinemagia, Cinefan, Cooperativa Urbană, Film Reporter, Orașul Meu, Post Modern, Cinema Rx, Veioza Arte, Uniter, FNT și Eurimages.

 

“Cam asta ar ieși dacă ți-ai filma visele” – The Guardian

Scroll to Top