Despre oameni și melci – filmul românesc cu cei mai mulți spectatori în 2012

Comedia lui Tudor Giurgiu se află pe locul 1 în topul filmelor românești în 2012, după numărul de spectatori, și este una din cele mai vizionate producții autohtone ale ultimului deceniu.


Înregistrând până în prezent un număr de 63.623 de spectatori, Despre oameni și melci a rulat în peste 50 de localități din țară, unde a fost extrem de bine primit. Majoritatea proiecțiilor s-au desfășurat cu casa închisă, la cererea publicului fiind organizate spectacole suplimentare. Regizorul Tudor Giurgiu și echipa filmului, din care nu au lipsit actorii Andi Vasluianu, Monica Bîrlădeanu, Dorel Vișan și Ovidiu Crișan au participat la o mare parte dintre proiecții, împărtășind celor prezenți detalii legate de producție, personaje și experiența din timpul filmărilor.

Despre oameni și melci a avut premiera naţională în data de 14 septembrie, ajungând în prima săptămână în 19 de oraşe, iar avanpremierele şi spectacolele din primul weekend ale filmului au însumat o cifră impresionantă: 13.929 spectatori. Distribuitorii filmului au încercat să aducă filmul și în acele zone din țară care nu beneficiază de o sală de cinema, și, prin intermediul unor echipe mobile, au fost organizate proiecții cu spectatori plătitori în diferite oraşe din România, în teatre sau case de cultură.Recent, Despre oameni și melci a putut fi vizionat în Buzău, în cadrul a două proiecții speciale în prezența regizorului și a actorului Andi Vasluianu.

Filmul s-a bucurat de succes și la nivel internațional. Lungmetrajul a obținut Premiul Special al Juriului la cea de-a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia, unul din cele mai importante festivaluri competitive din lume, și a câștigat trofeul secțiunii competiționale Meeting Point (ex-aequo cu pelicula belgiană Offline, r. Peter Monsaert) din cadrul celei de-a 57-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Valladolid.

În perioada următoare, Despre oameni și melci va fi prezentat în cadrul festivalurilor de film de la Trieste (17-23 ianuarie) și Göteborg (25 ianuarie- 4 februarie).

Filmul va participa în perioada 20 iunie-1 iulie 2013 și în competiția Festivalului Internațional de Film de la Edinburgh, cel mai vechi festival de film din lume și un punct de atracție pentru industria de film internatională.

Despre oameni și melci este o coproducţie româno-franceză, fiind produs de Libra Film (România) și Agat Films (Franţa).

Lansarea pe marile ecrane din Franța va avea loc în primăvara anului 2013.

Filmul este disponibil pe DVD și poate fi achiziționat din lanțurile de librării Cărturești, Humanitas, Librarium, precum și de la Casa TIFF din Cluj (Str. Universității, nr. 6).

În România, filmul este distribuit de Transilvania Film în colaborare cu Ro Image.

 

Pentru mai multe informații despre film, vă rugăm accesați site-ul oficial www.despreoamenisimelci.ro,  precum și pagina de facebook www.facebook.com/Despre.oameni.si.melci

Scroll to Top