Baladă tristă de trompetă. Din 9 decembrie în cinematografe

Bucureşti, 2 decembrie 2011  –  Începând cu data de 9 decembrie Transilvania Film vă propune un film care a stârnit reacţii puternice în rândul spectatorilor Festivalului Internaţional de Film Transilvania, ediţia din acest an: Baladă tristă de trompetă | Balada triste de trompeta, în regia lui Alex de la Iglesia.

1937, Spania este consumată de un brutal război civil. Un Clovn este întrerupt în mijlocul spectacolului pe care îl susţinea pentru a fi recrutat de miliţie. Încă în costumul său, clovnului i se dă o macetă şi este angrenat în luptă, unde masacrează cu mâna lui un întreg pluton.

Acţiunea se mută în 1973. Javier, fiul clovnului, visează să-i calce pe urme tatălui său, însă e mult prea trist din cauza tragediilor ce l-au înconjurat mereu, fapt care-l califică pentru rolul de Clovn Trist. Îşi găseşte de lucru într-un circ unde se împrieteneşte cu câteva personaje destul de ciudate, printre care şi Clovnul Vesel al circului – Sergio, căruia trebuie să-i suporte ieşirile violente şi glumele umilitoare.

Tot aici o întâlneşte pe Natalia, o frumoasă acrobată şi iubita abuzată a lui Sergio. Javier se îndrăgosteşte iremediabil de Natalia şi încearcă să o salveze din braţele brutalului soţ, stârnind gelozia acestuia. Dar Natalia este naucită de afecţiunea pe care ajunge să i-o poarte lui Javier şi pasiunea pe care o simte faţă de Sergio.

Alex de la Iglesia, născut la Bilbao, Spania în 1965 abordează diferite genuri de cinema cu filmele sale, având însă umorul negru ca numitor comun. „Am făcut acest film pentru a exorciza o durere din sufletul meu care nu vrea să dispară, ca petele de ulei. Îmi spăl rufele cu filme. Mă simt ridiculizat, mutilat oribil de un trecut incredibil și trist, ca și cum m-aș înneca în nostalgie pentru ceva ce nu s-a întâmplat niciodată, un coșmar enorm care nu mă lasă să fiu fericit.

Vreau să anihilez furia și durerea cu o glumă grotescă care îi va face pe ceilalți să râdă și să plângă în același timp” spune regizorul.

Primul și singurul său scurt metraj, Mirindas asesinas (1991), a câștigat premii la numeroase festivaluri și, în plus, l-a ajutat să-l convingă pe Pedro Almodovar, prin casa sa de producție, El Deseo, să-i sponsorizeze primul lung metraj, Acción Mutante/Mutant Action (1993). Această comedie science fiction răutăcioasă cu mesaj revoluționar a primit două premii la Festivalul de Film Montreal Fantasia și trei Premii Goya. Cel de-al doilea film al său, El Día de la Bestia/The day of the Beast (1995), i-a adus șase Premii Goya (printre care Premiul pentru Cel mai bun regizor). A primit deasemenea premii la festivalurile din Gérardmer și Bruxelles și aprecierea unanimă atât a criticii cât și a publicului la festivalurile de la Veneția, Toronto și Stiges. Au urmat Perdita Durango/Dance with the devil (1997), Muertos de Risa/Dying of Laughter (1999) și colecționarul de Premii Goya: La Comunidad/Common Wealth (2000). Apoi 800 balas/800 Bullets (2002) şi Crimen perfecto/Perfect Crime (2004).

În 2007, Alex de la Iglesia a scris și regizat The Oxford Murders, cu Elijah Wood cunoscut publicului din trilogia Stăpânul Inelelor, John Hurt și Leonor Watling în rolurile principale. Filmul a avut încasări de 8,2 milioane de euro în Spania.

Partenerii de promovare ai filmului sunt: Radio Guerrilla, Cinemagia, Cinefan, Hipmag, Filme Tari, Kamikaze, B365, Film Reporter, Trailer.ro, CinemaRx, Metropotam, Institutul Cervantes.  

În prima săptămână filmul va rula în Bucureşti la Cinema City AFI Palace, Cityplex şi Grand Digiplex Băneasa.

Scroll to Top