Amador – din 4 noiembrie în cinematografe

Bucureşti, 1 noiembrie 2011  –  Transilvania Film aduce în cinematografele din Romania, incepand cu data de 4 noiembrie, filmul spaniol Amador, in regia lui Fernando Leon de Aranoa.

Filmul a putut fi vizionat in anul acesta in Romania in prezenta regizorului  într-o avanpremiera extraordinara in cadrul sectiunii 3 X 3 a celei de-a 10-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, alaturi de alte titluri 2 titluri semnate de el:  Lunea, la soare / Los Lunes al Sol  si Familia. 

“Amador” este un film despre viata si despre cum, uneori, nici moartea nu o poate opri. Fiecare decizie pe care o luam este facuta in numele vietii.  Aceasta este esenta povestii: mecanismul, inceputul si finalul, necesitatea ei. Ma refer la viata ca acest amestec complet de speranta si vinovatie, suferinta si nevoie. Viata care rade la nunti si plange la inmormantari, confundand fericirea cu durerea”, declara regizorul in cadrul conferintei de presa de la Cluj.

Marcela, o tânără cu probleme financiare, îşi găseşte ca slujbă de vară să aibă grijă de Amador, un bătrân ţintuit la pat, a cărui familie este plecată. Tocmai atunci când crede că toate problemele îi sunt rezolvate, Amador moare, lăsând-o pe Marcela fără slujbă, lucru pe care ea pur şi simplu nu poate să şi-l permită… Aflată faţă în faţă cu o dificilă problemă morală, Marcela trebuie să faca o alegere.

„Ceea ce m-a determinat sa fac acest film, a fost convingera ca ceea ce se intampla aici, se poate intampla chiar acum, in orice zona a oricarui oras. Cred ca e o femeie undeva chiar acum care se confrunta cu o decizie dificila, fortata de imprejurari. Poate nu se numeste Marcela, dar e aceeasi femeie.

Filmul trateaza o problema etica: a ceea ce suntem si ceea ce ne forteaza imprejurarile sa devenim, undeva la granita dintre vinovatie si demnitate.

Pe parcursul poveştii Marcela va descoperi că suntem, în mod categoric, suma deciziilor noastre. Şi că partea grea nu este să ajungem să le luăm ci să trăim cu ele”,  adauga Aranoa.

Născut în Madrid în 1968, Aranoa a devenit unul dintre cei mai apreciaţi regizori spanioli, filmele sale fiind prezentate în festivaluri din întreaga lume şi obtinând premii numeroase, fiind un răsfăţat al Premiilor Goya.

Aranoa a debutat în 1994 cu scurt metrajul Sirenas. Şi-a făcut debutul în lung metraj, în 1996, cu Familia, film al cărui scenariu este semnat, de asemenea, de el. Scenariul a fost, mai apoi, adapatat într-o piesă de teatru care s-a jucat în mai multe ţări. Pentru acest film, Aranoa a câştigat Premiul Goya pentru Cel mai bun regizor debutant.

În 1998, a scris şi regizat Barrio, film care i-a adus alte două premii Goya, pentru Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu original şi multe alte distincţii la alte festivaluri de renume.

În 2002 a regizat Los Lunes Al Sol, un film cu Javier Bardem într-unul din rolurile principale, marele câştigător al Premiilor Goya, din acel an, printre cele 5 trofee câştigate numărându-se cele pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor.

Al patrulea lung metraj al carierei sale, Princesas, realizat în 2005, este filmul cu care debutează ca producător cu propria companie de producţie – Reposado. Un alt titlu răsfăţat de Premiile Goya, Princesas a adus câte un trofeu pentru actriţele din rolurile principale şi pentru Manu Chao şi piesa compusă de el pentru coloana sonoră a filmului. Filmul a fost prezentat şi la Festivalul de Film Sundance.

Documentarul său din 2002, Walking i-a adus mai multe premii la festivalurile de film de la Havana, Los Angeles, New York. În 2007 a regizat capitolul Good Night, Ouma din documentarul omnibus Invisibles, alături de regizori precum Mariano Barroso, Isabel Coixet, Wim Wenders şi Javier Corcuera, câştigând Premiul Goya pentru Cel mai bun film documentar.

La TIFF 2011, alături de regizorul german Werner Herzog şi de belgianul Jaco Van Dormael, Aranoa a fost prezentat în cadrul secţiunii 3 X 3 cu trei dintre filmele carierei sale, fiind unul dintre invitatii speciali ai festivalului, iar proiectiile sale s-au bucurat de un real succes de public.

 

Partenerii de promovare ai filmului sunt: Radio Guerrilla, Cinemagia, Cinefan, Film Reporter, Metropotam, Filme Tari, HipMag, Kamikaze, B365, Institutul Cervantes.

Filmul va rula în prima săptămână în Bucureşti la Noul Cinematograf al Regizorului Român şi în Braşov la Cityplex.

Scroll to Top