XENIA, o nouă odisee greacă în România

Transilvania Film aduce pe ecranele cinematografelor din România drama Xenia, un road trip comic și sensibil despre doi frați care traversează Grecia în căutarea viselor și a tatălui lor înstrăinat. Filmul regizat de Panos Koutras a fost nominalizat la Un Certain Regard și Queer Palm, Cannes Film Festival 2015, și este marele câștigător al Hellenic Film Academy Awards 2015 (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor secundar, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun montaj și Cele mai bune costume).

Regizorul Panos Koutras spune o poveste despre frăția de sânge versus frăția spirituală, într-o Grecie la pământ din punct de vedere economic, unde xenofobia se împletește cu homofobia. “Filmul ăsta e într-un fel despărțirea mea de copilărie. Am simțit nevoia să vorbesc despre adolescență înainte să fie prea târziu. Ăia au fost anii pe care i-am trăit la cea mai mare intensitate. Eram un permanent revoltat împotriva sistemului, și funcționam după mantra love, sex and rock&roll. Simțeam că sunt diferit, din alt film. Desigur, homosexualitatea avea o puternică legătură cu asta.“ Al patrulea și cel mai matur film al regizorului, după cum spun criticii, Xenia reușește o critică dură la adresa societății, împăturită într-o poveste emoționantă și nebună despre pierdere, sperantă și maturizare forțată, totul pe ritm de Patty Pravo și cu incursiuni în imaginar parcă decupate din filmele lui Lynch.

SINOPSIS

După moartea mamei, Danny, 16 ani, pleacă din Creta către Atena la fratele lui mai mare, Odysseas. Copii de mamă albaneză și tată grec, cei doi frați se trezesc brusc străini în propria țară și decid să meargă spre Salonic, în căutarea tatălui pe care îl vor convinge să-i recunoască legal.

În limba greacă, Xenia înseamnă hospitalitate, însă conceputul este foarte vechi și mult mai complex. Xenia, legea onorată de zeii greci, spunea că trebuie să respectăm și să fim ospitalieri cu străinii, indiferent de unde vin ei. Zeus este uneori numit și Xenios, Zeus cel Ospitalier. Ospitalitatea a fost unul dintre principiile fondatoare ale Greciei Antice, în timp ce xenofobia este un concept relativ modern. Astăzi, Grecia nu numai că și-a uitat datoriile către străni, dar își nesocotește chiar și proprii cetățeni”, spune regizorul Panos H Koutras.

Păstrând obiceiul din primele trei filme, regizorul a căutat să lucreze cu actori neprofesioniști pentru rolurile celor doi frați. “Xenia este despre doi frați albanezi, amândoi minori, care se trezesc brusc străni în propria țară. În Grecia există în jur de 200.000 de tineri cu descrierea asta.” Un an de zile a durat castingul, iar din momentul în care regizorul i-a ales pe Kostas Nikouli și Nikos Gelia în rolurile principale, au mai urmat șapte luni de repetiții.

“Xenia a fost numit o farsă, dar este mult mai mult. Atât povestea cât și jocul actorilor sunt pline de emoție brută. Filmele lui Pedro Almodovar, în special cele mai vechi, transmit ceva similar: un spirit de nepăsare, abandon și eliberare de contrângeri. E o senzație contagioasă. Ieși de la Xenia pregătit să trăiești clipa și să arunci prudența pe fereastră.” (New York Times)

Născut în Atena, Panos H Koutras a studiat în paralel London Film School și Sorbonna. Din 1985 până în 1995 a făcut naveta între Paris și Londra și a terminat câteva scurt-metraje care au circulat în festivaluri. Revenit în Atena, în 1995 a fondat compania de producție 100% Syntetic Films și a început lucrul la primul lung-metraj The Attack of the Giant Moussaka, “un obiect filmic neidentificat”, terminat patru ani mai târziu și ajuns rapid film cult. A schimbat complet registrul cu al doilea film, Real Life, o dramă lansată la Toronto International Film Festival care a câștigat marele premiul la National Critics Award, în 2004. Strella, al treilea film al regizorului a fost selectat în secțiunea Panorama, la Berlin Film Festival 2009 și în multe alte festivaluri internaționale. Xenia este al patrulea lung-metraj al regizorului. 

Filmul va rula din 29 ianuarie pe marile ecrane din țară (Cluj Napoca, Târgu Mureș, Brașov, Pitești, Bârlad, Constanța).

Filmul va rula în București începând cu 5 februarie.

În prima săptămână filmul va rula în:

București, Cluj Napoca, Constanța, Brașov, Bârlad, Pitești, Târgu Mureș

Scroll to Top