„Vara lui 1993”: o poveste autentică și memorabilă, din 9 martie în cinematografe

O vară plină de experiențe tulburătoare și deranjante este remodelată în filmul delicat construit de Carla Simón, film ce reprezintă și debutul regizoral al acesteia. ‘Vara lui 1993’ se bazează într-un mod profund pe amintirile personale ale regizoarei, iar acest lucru poate fi sesizat în aproape fiecare cadru al acestei povești despre o fetiță de 6 ani, care este trimisă să trăiască împreună cu unchiul și mătușa ei după moartea părinților săi. De asemenea, acest lucru conferă evenimentelor o directitate și o specificitate care este susținută în mod constant, în special de acțiunile copiilor. Amintirile din copilărie sunt întotdeauna amenințate de auto-indulgență și sentimentalitate, dar filmul ‘Vara lui 1993’ reușește să se îndepărteze cu success de ambele, Simón stabilindu-se ca un talent ce merită urmărit îndeaproape.” scrie Jonathan Holland în recenzia sa a filmului pentru The Hollywood Reporter.

„Vara lui 1993” va ajunge în cinematografele din România începând cu 9 martie, fiind distribuit de Transilvania Film. 

 

 

Filmul va putea fi vizionat în următoarele cinematografe din țară: București – Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union; Cluj-Napoca – Cinema Victoria; Constanța – Cityplex Constanța; Târgu Mureș – Cinema Arta 3D; Sfântu Gheorghe – Cinema Arta by Cityplex; Iași – Ateneul din Iași; Gura Humorului – Casa de Cultură Gura Humorului; Odobești – Casa de Cultură Odobești.

Spania, vara lui 1993. Frida (Lala Astigas) are şase ani şi, după decesul părinţilor, trebuie să înfrunte prima vară alături de noua sa familie adoptivă. Înainte de sfârşitul verii petrecute în provincia catalană, fata trebuie să înveţe să-şi controleze emoţiile, iar părinţii trebuie să înveţe să ţină la ea ca la propria lor fiică.

Carla Simón declară despre filmul său următoarele: „Mi-am împărtășit povestea de atâtea ori și din acest motiv s-a transformat oarecum într-o legendă, în ceva ce mi s-a întâmplat, dar, în același timp, parcă este doar o poveste. Amintiri, povestiri de familie, imaginație… Totul s-a amestecat în mintea mea atunci când am început să scriu scenariul. Cred că de aceea a fost destul de ușor să punem cap la cap un prim draft, pentru că am scris despre imagini care îmi erau bine cunoscute. Cu toate acestea, a fost ceva mai dificil să ofer o structură acestor imagini. Din această cauză am decis să păstrez acest sentiment de „momente mici”, care puse cap la cap ar putea reprezenta ceva similar cu ceea ce a însemnat prima vară cu noua mea familie. Câteodată mă întreb de ce am simțit nevoia să explic ceva așa de personal și doar atunci când am terminat scenariul mi-am dat seama cât de mult am învățat despre familia mea, pentru că procesul de scriere m-a făcut să privesc povestea din punctul de vedere al fiecărui personaj.”

După premiera din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, filmul Vara lui 1993” a câștigat imediat o mare parte din public, dovada fiind numeroasele premii cu care se poate lăuda deja. Pe lângă premiile din cadrul multiplelor festivaluri la care a luat parte, filmul a fost premiat și în cadrul Premiilor Goya unde a fost apreciat pentru Cel mai Bun Nou Regizor, Cel mai Bun Actor în Rol Secundar și Cea mai Bună Nouă Actriță.

„Vara lui 1993va fi distribuit în cinematografele din România din 9 martie, de Transilvania Film.

***

Parteneri media: TANĂNANA, AGERPRES, Cinemagia, Ziarul Metropolis, SUB25, The Institute, IQads & SMARK, Urban.ro, COOPerativa Urbană, Life.ro, FilmSi.ro, Dissolved Magazine, CineFan, Radio România Cultural.

www.transilvaniafilm.ro | www.facebook.com/TransilvaniaFilm

Scroll to Top