„TATĂL FANTOMĂ” DE PAȘTI ÎN FLORIDA!

 “Tatăl Fantomă”, regizat de Lucian Georgescu, a fost selectat în competiţia Festivalului Internaţional de Film din Palm Beach, Florida (12 – 19 aprilie).

Festivalul, fondat în 1996, este dedicat susţinerii noilor generaţii de cineaşti, recunoaşterii vocilor noi şi originale din noua cinematografie a lumii.

Pelicula vizitează continentul nord american pentru a treia oară după premiera mondiala de la Montreal IFF în august 2011 şi după extraordinara prezentare din cadrul Centrului de Film “Gene Siskel” din Chicago, atunci când la proiecţii au participat regizorul Lucian Georgescu şi scriitorul Barry Gifford.

Tatăl Fantomă a fost primit excelent la Chicago de către public și presă, care a considerat un must-see aceasta „comedie nostalgică” (chicagoist.com). La doar cîteva zile de la premiera de la Gene Siskel Film Center, platforma de streaming online PRESCREEN achiziţiona filmul și îl lansa comercial în SUA, înregistrînd mii de vizionări în doar cîteva zile.

Road-movie nostalgic, „Tatăl fantomă” are un punct de plecare în  nuvela „Almost Oriental” a scriitorului și scenaristului american Barry Gifford („Wild at Heart”, „Lost Highway”, „Perdita Durango”) care, de altfel, are și o apariție cameo în film. Filmul spune o dublă poveste de dragoste: pe de o parte cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iureș, într-un rol deopotrivă impresionant și inedit), reîntors în țara natală a tatălui și unchiului său – unul celebru romancier, celalalt gangster din Chicago – și Tania (Mihaela Sîrbu, a cărei prestație a fost apreciată de Variety drept un „debut formidabil”) și, pe de alta parte, dragostea pentru cinematograful de altă dată, nomad, popular, naiv și generos. Omagiu tandru adus unei epoci apuse, „Tatăl fantomă” îmbină stilistic cinema-ul postmodern cu cel clasic, grație si imaginii semnate Liviu Mărghidan și coloanei sonore originale compuse de Johannes Malfatti, alternată de hit-uri clasice precum Breakfast in America al trupei Supertramp.

Filmul a fost prezentat în avanpremieră extraordinară în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania 2011 si a fost selecționat în competițiile  Festivalurilor Internaționale de Film de la Montreal, Mons, Mannheim-Heidelberg și Montevideo.

„Tatăl fantomă” este distribuit în România de Transilvania Film și a avut premiera națională în data de 2 martie.

Scroll to Top