O ZI DIN VIAŢĂ – UN EVENIMENT CINEMATOGRAFIC DE NERATAT DIN 26 AUGUST ÎN CINEMATOGRAFE

Bucureşti, 25 august 2011 – Sfârşitul lunii august le-a pregătit spectatorilor români un experiment cinematografic inedit. Astfel, din 26 august, aceştia pot urmări pe marile ecrane O zi din viaţă – Life in a Day, un documentar original şi emoţionant alcătuit din filmuleţe postate de către oameni din lumea întreagă, realizat de aclamatul regizor Kevin Macdonald (laureat al Premiului Oscar pt producţia One Day in September) şi produs de Ridley Scott (Gladiator, Hannibal, Black Hawk Down).

Pe 24 iulie 2010, oameni de pe tot globul au filmat un moment al vieţii lor şi peste 80.000 de clipuri au fost postate pe YouTube. Decupat din 4500 de ore de filmări, trimise din 192 de ţări, O zi din viaţă a fost difuzat pe date de 27 ianuarie 2011 live pe youtube.com, simultan cu premiera sa mondială de la Festivalul de la Sundance. Documentarul, primul de acest fel, a impresionat atât spectatorii cât şi critica, fiind perceput ca o capsulă a timpului care spune generaţiilor viitoare cum era să fii în viaţă pe 24 iulie 2010.

Când a fost întrebat dacă ideea pentru O ZI DIN VIAŢĂ i-a stârnit imaginația, Macdonald a fost categoric. „Întotdeauna vreau să ofer ceva nou publicului – ceva ce n-au mai văzut înainte. Și, desigur, să încerc și eu ceva nou. Ca cineast, te stimulează să știi că încerci ceva care ar putea fi un eșec – că e un experiment. Iar O ZI DIN VIAŢĂ a fost un experiment riscant.”

Procesul de creare al documentarului m-a inspirat atât pe mine cât şi pe echipa mea. În fiecare zi ne simţeam ca şi cum am fi văzut 20 de filme posibile diferite, având acces în intimitatea a foarte multe persoane”,  a declarat regizorul filmului Macdonald.

Montajul joacă un rol extrem de important în orice film – mai ales în documentare și mai ales în O ZI DIN VIAȚĂ, unde materialul a fost atât de voluminos. Experimentatul monteur Joe Walker, a cărui filmografie include filmul premiat al lui Steve McQueen, Hunger, Brighton Rock al lui Rowan Joffe și Harry Brown al lui Daniel Barber, se amuză când e întrebat de ce a acceptat să participe la un proiect atât de ambițios – „Grandomanie, cel mai probabil. Am vrut să văd dacă sunt în stare să fac față la o cantitate atât de monstruoasă de material brut.”

Cu ocazia acestui eveniment cinematografic, Transilvania Film alături de compania Vodafone România şi 220.ro au pregătit un concurs special ce va avea ca mare premiu un Iphone 4, precum si 5 pachete Cartela Internet Vodafone, obiecte promotionale şi invitaţii la film. Concursul se va desfăşura în perioada 12 – 22 august.

Iată linkul catre pagina concursului: http://www.220.ro/concursuri/2-minute-din-viata

Partener principal:  Vodafone România

Parteneri de promovare: Radio Guerrilla, Cinemagia, 220.ro, HBO România, ODS România, Cinefan.ro, Metropotam.ro, Filme Tari, Film Reporter, Hipmag, Veioza Arte, B356.ro, Modernism.ro, Port.ro, KamiKaze, Sofresh, MyMagicStar.

Filmul a fost proiectat în închiderea celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, ediţia din acest an.

Distribuit în România de Transilvania Film.

Progmare: Filmul va rula în prima săptamână în Bucureşti la Hollywood Multiplex, Movieplex, The Light Cinema şi în reţeaua Cityplex (Bucureşti şi Constanţa).

Scroll to Top