Documentarul multipremiat PROFU’ – din 2 octombrie în cinematografe

PROFU’, unul dintre cele mai premiate documentare românești din ultima vreme, se lansează în cinematografele din România începând cu 2 octombrie.

Regizat de Alex Brendea, PROFU’ spune povestea lui Dorin Ioniță, un profesor de matematică din Bistrița care iese din sistemul de învăţământ convenţional şi îşi deschide o clasă de meditații în propriul apartament, dotată cu scaune, bănci și chiar o tablă. Cel mai mare vis al său este să aibă o școală care nu se pliază pe sistemul tradițional de educație, un loc eliberat de tirania metodelor convenționale de predare. De-a lungul unui an școlar, îi urmărim efortul de a retrezi în elevi dragostea pentru învăţătură, oferindu-le nu doar lecții de matematică, cât lecții de viață.

Trailerul filmului PROFU’

”Am fost unul dintre elevii Profului acum mai bine de zece ani, pe vremea când mă pregăteam de bacalaureat”, spune Alex Brendea, regizorul filmului. ”A fost profesorul, dar și mentorul meu. Am devenit prieteni și, dincolo de faptul că ne-a insuflat dragostea pentru matematică, ne-a oferit un loc în care să ne simțim acasă.” Imaginea lui Dorin Ioniță l-a urmărit pe Alex Brendea peste ani și l-a determinat să facă un documentar despre el: ”Faptul că, în lumea asta materialistă, Profu’ alege să renunțe la un anumit confort ca să schimbe în bine viețile elevilor lui, depășind multe obstacole, este pentru mine o dovadă de umanitate”.

Producătoarea Irina Malcea, profesorul Dorin Ioniță și regizorul Alex Brendea la Astra Film Festival

PROFU’ a fost încununat de succes anul trecut la Festivalul de la Jihlava (Cehia), unde a fost declarat cel mai bun documentar din Centrul și Estul Europei, juriul motivând că este ”un film esențial, care trebuie să fie văzut în toată lumea”; tot în 2019, la Astra Film Festival din Sibiu a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar românesc.

Alex Brendea (33 de ani) are o bogată experiență ca director de imagine pentru mai multe filme documentare și de ficțiune, printre care ”Anul Dragonului”, produs pentru HBO România, ”Războiul Regelui”, ”Off the Beaten Track”, o coproducție Mobra Films și Ikandi Ireland, precum și documentarul ”Tatăl meu, Lucian Blaga” și lungmetrajul de ficțiune independent ”Ca niciodată: A fost odată”. PROFU’ este debutul său regizoral.


PROFU’ este o producție Luna Film, în co-producție cu Rawmania Collective, cu sprijinul Programului Europa Creativă – Media al Uniunii Europene, Mediacom România, Mindshare Media, Wavemaker România și este distribuit în România de Transilvania Film.

Partener media: AARC – All About Romanian Cinema.

Scroll to Top