Documentarul 8 Martie, de Alexandru Belc, la NCRR

Documentarul 8 Martie în regia lui Alexandru Belc va avea o proiecție specială chiar pe 8 martie la ora 19:00 la Noul Cinematograf al Regizorului Român. După proiecție, cei prezenți în sală vor putea adresa întrebări regizorului și producătorilor.

O proiecție specială va avea loc săptămâna aceasta și la Cluj la Cinema Victoria.

În patru oraşe industriale din România, timpul pare să fi rămas în loc. De la negrul cărbunelui, la albul antiseptic al laptelui, 8 Martie (Ziua Internațională a Femeii) este doar o altă zi. O zi obositoare, o zi de muncă fără satisfactii, pentru personajele acestui film, surprinse într-o fabrică de confecții, într-o mină la sortarea cărbunelui, la o linie de ambalare a laptelui sau conducând tramvaie.

„Un documentar observațional-empatic executat cu profesionalism ce denotă echilibru și siguranță.” – hollywoodreporter.com

O mină lăsată în paragină, un depou de tramvaie, un atelier de confecții al unei foste Case de modă, o fabrică de lactate și o lume de femei din localități de provincie din România, care și-au trăit tinerețea în comunism.

În capitalism lucrează în condiții grele, dar nu se plîng. Poveștile lor simple și umane sînt piesele unui puzzle istoric complicat. Rutina, frustarea, spaima că ce știau să facă n-o să mai folosească nimănui, că o să-și piardă locul de muncă le fac pe aceste femei să reziste eroic și să își ducă destinele ca niște cai de povară. Au avut cîndva vise și idealuri. Acum fac haz de necaz și își amintesc de vremurile cînd lumea arăta mai luminos pentru ele. Își mai doresc un singur lucru: să ajungă să prindă pensia. În afară de copii, de familie, nu au nici o bucurie.

Dramele istorice nu se joacă întotdeauna la scară mare. Lumile se prăbușesc și fac victime colaterale. Tristețea nu e doar în ruinele fabricilor dezafectate care au rămas din perioada comunistă, ci și în destinele acestor femei. 8 martie era sărbătoarea care le celebra în comunism pe aceste reprezentante ale clasei muncitoare.

„Acest documentar atractiv merită un loc în programul festivalurilor de nonficțiune.” – Variety

8 Martie este o producție Libra Film. În 2012 filmul a fost prezentat în România în cadrul celei de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, în Statele Unite ale Americii – Making Waves, New York și Cehia – East Silver Market.

 

Partenerii de promovare ai evenimentului sunt: Cinemagia, Cinefan, Orașul Meu, HipMag, Cooperativa Urbană.

Scroll to Top