Debutul lui Bogdan Mirică, premiera mondială pe 15 mai

Câini/ Dogs, primul lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, va avea premiera mondială duminică, 15 mai, în Sala Debussy din Palatul Festivalurilor de la Cannes. Filmul intră simultan în două competiții: Un Certain Regard și Camera d’Or. Trofeul Camera d’Or se acordă celui mai bun debut din selecția oficială. La premiera de gală cu covor roșu de la ora 11.15 vor lua parte regizorul și scenaristul Bogdan Mirică, actorul Vlad Ivanov și directorul de imagine Andrei Butică. De la ora 16.30, în aceeași zi, va avea loc proiecția pentru jurnaliștii prezenți la Cannes.

Bogdan Mirică se întoarce la Cannes la doi ani după ce, în faza de proiect, Câini a participat în Atelierul Cinéfondation 2014. Juriul Un Certain Regard este prezidat de actrița Marthe Keller și format din regizorii Diego Luna, Ruben Östlund, Jessica Hausner și actrița Céline Sallette. Președintele juriului Camera d’Or este regizoarea Catherine Corsini.

Imediat după Cannes, thriller-ul românesc va avea premiera națională la Cluj-Napoca, în prezența echipei, la Festivalul Internațional de Film Transilvania, unde concurează la Trofeul Transilvania. Roluri principale au Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu. În roluri secundare apar actorii Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval și Constantin Cojocaru. Câini va ajunge în cinematografele din România în luna septembrie, distribuit de Transilvania Film.

Câini răstoarnă convențiile filmului de gen – ca să nu mai vorbesc de cele ale Noului Val – și devine un veritabil anti-western balcanic”, îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF. Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.

Filmările au avut loc în vara anului 2015, în locații din Brăila, Galați, Teleorman și Giurgiu. Bogdan Mirică semnează regia și scenariul, director de imagine este Andrei Butică, iar scenografia îi aparține Augustinei Stanciu. Scenarist și co-regizor al serialului crime-thriller produs de HBO România – Umbre (2014), multi-premiat pentru scurtmetrajul Bora Bora (2011), Bogdan Mirică a studiat scenaristică la Universitatea Westminster și a semnat scenariul unor filme și seriale marca MediaPRO. În 2013, a fost selecționat la Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin. A publicat o carte numită „Bestseller” (2005), în colecția Râsul lumii de la Humanitas, a lucrat ca director de creație la Graffiti BBDO și a scris pentru „Dilema”, „Observator Cultural” și „Esquire”. Cu proiectul Câini, a fost selecționat în numeroase ateliere de dezvoltare, precum Angers Workshops, Torino Film Lab sau Les Arcs (Franța) și a câștigat Premiul ARTE la CineLink (Sarajevo).

Prezența echipei la Cannes este susținută de Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.

***

Câini este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) și EZ Films (Elie Meirovitz), și co-produs de Argo Film (Stephan Komandarev). Co-producția Franța-România-Bulgaria-Qatar a fost realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franța, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages și Fundația GAN, cu participarea HBO România.

Filmul va fi distribuit în cinematografele din România de Transilvania Film.

 

Scroll to Top