„Cinema sub clar de lună“ revine la București.

Proiecții în Grădina Muzeului Național al Literaturii Române

Bucureștenii sunt invitați la filme în aer liber, în fiecare săptămână, în centrul Bucureștiului: evenimentul „Cinema sub clar de lună” revine din 3 septembrie în Capitală, pentru al doilea an. Proiecțiile vor avea în Grădina Muzeului Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu, nr. 8), în zona Piața Romană/ Calea Victoriei.

Spectatorii vor avea ocazia să vadă, pe ecran mare, filme care au făcut vâlvă în ultimul an și au adunat premii în marile festivaluri,  producțiile care au deschis și închis oficial TIFF 2021, cele recompensate cu Premiul Publicului și câteva dintre cele mai așteptate premiere românești.

„Cinema sub clar de lună“ se deschide vineri, 3 septembrie, de la 20:30, cu Neidentificat, în regia lui Bogdan George Apetri, un film polițist intens, cu accente noir, distins cu Premiul FIPRESCI la TIFF 2021, urmat (sâmbătă) de o poveste despre adolescență și iubire, o odă nostalgică adusă anilor ’80, semnată de celebrul cineast francez François Ozon – Vara lui 85/ Été 85, și de Tata mută munții, noua producție a lui Daniel Sandu, o dramă „cu un ritm care nu te lasă să răsufli”, potrivit „The Hollywood Reporter”, și cu Adrian Titieni pe afiș (duminică).

Proiecțiile vor continua în fiecare săptămână, până pe 17 octombrie. Programul poate fi consultat pe transilvaniafilm.ro și facebook.com/TransilvaniaFilm/ .

Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro.

Program 3-5 septembrie

Vineri, 3 septembrie, 20:30

Neidentificat/ Unidentified

Regia: Bogdan George Apetri | România-Letonia-Cehia, 2020 | 123′

Cu: Bogdan Farcaş, Dragoș Dumitru, Vasile Muraru, Emanuel Pârvu, Olimpia Mălai, Ana Popescu, Andrei Aradits, Kira Hagi, Ion Bechet

Un caz nerezolvat. Un criminal neidentificat. Un poliţist obsedat. Investigaţia îl aruncă într-o lume întunecată şi violentă, trăgându-i după el pe toţi cei din jurul său. Un policier care îmbină cu succes suspansul unui thriller cu misterul și atmosfera autentică de film noir, Neidentificat a câştigat Premiul criticii – FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) la TIFF 2021.

Trailer: https://youtu.be/2dTyAuW7Nrg

Sâmbătă, 4 septembrie, 20:30

Vara lui ’85 / Été 85

Regia: François Ozon | Franţa-Belgia, 101′

Cu: Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge

Alexis are 16 ani şi se răstoarnă cu barca în afara coastei Normandiei. Printr-o minune, David se află în apropiere şi îl salvează. Alexis este convins că băiatul cu doi ani mai mare este prietenul pe care îl aştepta de-o viaţă, dar poate prietenia lor rezista mai mult decât o vară?

12 nominalizări la ediţia de anul acesta a Premiilor César

Trailer: https://youtu.be/J4B_2D6EXy0

Duminică, 5 septembrie, 20:30

Tata mută munții

Regia: Daniel Sandu | România-Suedia, 2021 | 109′

Cu: Adrian Titieni, Valeriu Andriuță, Judith State, Tudor Smoleanu, Elena Purea, Radu Botar

Mircea Jianu, un fost ofițer de informații, află că fiul său a fost declarat dispărut în munți. Acesta se duce în grabă spre locul tragediei, ca orice părinte îngrijorat, în speranța că-l va găsi pe tânăr viu și nevătămat. Dar după câteva zile de căutări zadarnice, Mircea decide să-și adune propria echipă de salvatori, intrând în conflict cu echipa locală. Încet-încet, tatăl care, în frământarea lui refuză să accepte evidența, devine prizonierul unei bătălii încrâncenate dintre om și natură.

Trailer: https://youtu.be/fCw4tsoOz9U

Marți, 7 septembrie, 20:30

Încă un rând (Another Round), r. Thomas Vinterberg | Danemarca, Suedia, Olanda, 115’.

Cu: Mads Mikkelsen

O teorie spune că o anumită concentraţie de alcool în sânge ne-ar deschide mintea către lumea înconjurătoare, distrăgându-ne atenţia de la probleme şi stimulându-ne creativitatea. Entuziasmaţi de teorie, patru profi de liceu se dedică unui experiment ce scapă curând de sub control…

Zeci de premii, inclusiv Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

Vineri, 10 septembrie, 20:30

Dineu cu vecinii de sus (Sentimental), r. Cesc Gay | Spania, 82’

Cu: Javier Cámara, Belén Cuesta

O comedie savuroasă în care două cupluri vecine explorează complexitatea relațiilor moderne. Julio şi Ana sunt împreună de mai bine de 15 ani. Abia dacă se mai privesc, iar certurile au devenit o constantă în relaţia lor. În această seară, Ana i-a invitat la cină pe vecinii de sus. Sunt puţin mai tineri, iar gemetele frecvente ce se aud din apartamentul lor au devenit o sursă de tensiune pentru Julio și Ana. Și ce nu știu gazdele este că această cină se va transforma pe neaşteptate într-un tsunami al emoţiilor.

Filmul de deschidere TIFF 2021; 5 nominalizări la Premiile Goya

Duminică, 12 septembrie, 20:30

Întregalde, r. Radu Muntean |  România, 104′

Cu: Maria Popistaşu, Luca Sabin, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan

Maria, Dan şi Ilinca participă, ca în fiecare sfârşit de an, la excursia lor umanitară, ducând cu un vehicul de teren ajutoare în satul Întregalde. Un bătrân le iese în cale şi îi roagă să-l ducă la un gater din apropiere, dar maşina se înţepeneşte într-un şanţ… Premiera mondială de la Cannes, în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs

***

„Cinema sub clar de lună” este un proiect Transilvania Film. Powered by TIFF Unlimited.

Co-finanțat în cadrul programului „București – Oraș deschis 2021”, derulat de Primăria Capitalei, prin ArCuB.

Partener: Muzeul Național al Literaturii Române

Plăcut de: Radio Guerrilla

Parteneri media: Hotnews.ro, Urban.ro, B365.ro

Scroll to Top