Care-i morala? Din zori până în zori, din 8 iulie în cinematografe

DIN ZORI PÂNĂ ÎN ZORI / Between Two Dawns, lungmetrajul de debut al regizorului turc Selman Nacar, prezentat în premieră națională la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania, intră în cinematografele din toată țara începând cu 8 iulie. Filmul a fost prezentat în premieră mondială în cadrul ediției din 2021 a Festivalului de Film de la San Sebastian, în secțiunea New Directors.

Filmul explorează dileme morale pe parcursul său și arată cum cei care dețin puterea vor face tot ce le stă în putință pentru a-și păstra poziția. Filmat de directorul de imagine român Tudor Panduru (Malmkrog, Întregalde), acțiunea filmului DIN ZORI PÂNĂ ÎN ZORI se desfășoară în mai puțin de 24 de ore. După ce un muncitor este grav rănit în afacerea sa de familie, Kadir este forțat să ia o decizie morală, care va avea un impact asupra viselor sale, asupra familiei sale și asupra vieții soției lucrătorului rănit.

Menit să stârnească conflicte în spectator, filmul pune sub semnul întrebării propria noastră moralitate, prezentându-ne un protagonist care este un om bun, însă plasat, din păcate, într-o poziție compromițătoare. Filmul clocotește de intensitate, devenind și mai tulburătoar pe măsură ce povestea se desfășoară, onestitatea crudă atrăgând mai departe spectatorul în această pildă.

Selman Nacar a dobândit un masterat în regie de film de la Universitatea Columbia din New York și a predat un curs de film de ficțiune la aceeași universitate. A scris și regizat cinci scurtmetraje, premiate la multe festivaluri internaționale de film. Totodată, Nacar a co-produs The Pillar of Salt (2018) și a produs Belonging (2019), ambele filme, regizate de Burak Cevic, au avut premiera în secțiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin. De asemenea, Selman Nacar a participat la Berlinale Talents 2019 și First Films First 2020. Between Two Dawns este primul său lungmetraj, iar în prezent lucrează la al doilea.

***

DIN ZORI PÂNĂ ÎN ZORI este distribuit în România de Transilvania Film.  Partener media: Radio Guerrilla

Scroll to Top