Câinele Japonez – Cel mai bun film la Vilnius IFF

Filmul de lung metraj “Câinele Japonez”, in regia lui Tudor Cristian Jurgiu) a câştigat Premiul pentru Cel mai bun film în competiţia New Europe – New Names a celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Vilnius „Kino Pavasaris” (20 martie – 4 aprilie).

Juriul competiţiei a fost alcătuit din actriţa japoneză Kaori Momoi, regizoarea lituaniană Laila Pakalnina şi organizatorii de festivaluri Verena von Stackelberg, Ludmila Cvikova şi Dimitris Kerkinos.

Ajuns la a 19-a ediţie, festivalul de film de la Vilnius este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Lituania. Anual sunt prezentate peste 200 de producţii grupate în diferite secţiuni. Secţiunea competitivă New Europe- New Names este adresată tinerilor cineaşti proveniţi din Europa Centrală şi de Est.

Lungmetrajul lui Tudor Cristian Jurgiu spune povestea emoţionantă a reconcilierii dintre un tată şi fiul lui, plecat de ani mulţi din ţară. Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuţia filmului mai fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.

Recent, Câinele japonez a fost proiectat la Festivalul New Directors/ New Films de la New York. Prestigioasa publicaţie IndieWire nota în articolul intitulat „Sunt aceştia următorii maeştri cineaşti din întreaga lume? Lecţii de la New Directors/New Films că filmul lui Jurgiu reprezintă portretul fascinant al unei drame acute care se naşte din ritmurile vieţii reale.

Co-organizat de două din cele mai renumite instituții culturale din New York (și nu numai), Film Society of Lincoln Center și MoMA (Museum of Modern Art), festivalul s-a aflat la cea de-a 43-a ediție și este recunoscut în lume ca unul din cele importante dintre cele care pun accent pe debuturi/ descoperiri.

 

Câinele Japonez este o producție Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, HBO România şi Programului MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul original al filmului este semnat de Ioan Antoci. În România filmul este distribuit de Transilvania Film.

Scroll to Top